6 βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή

Σήμερα, θα ήθελα να γράψω κάτι, για τα βιβλία που με ώθησαν να δω τη ζωή από άλλες οπτικές γωνίες, πιο σφαιρικά. Αν και ξεκίνησα να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία στο Πανεπιστήμιο, προτείνω να δώσετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας την ευκαιρία, τουλάχιστον κάποια αυτά, να τα διαβάσουν νωρίτερα. Σε όποια φάση ζωής κι αν βρίσκεστε, πιστεύω ότι έχουν να σας προσφέρουν. Δεν θα αναφερθώ σε θρησκευτικά βιβλία. Σίγουρα, ο καθένας σας θα έχει, ανάλογα με το τι πιστεύει, κάποιο που μπορεί να επέδρασε βαθιά στη ζωή του και το σέβομαι αυτό.

Όλοι λίγο πολύ το γνωρίζουμε. Τα βιβλία, έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις πράξεις μας. Μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά, καθοδήγηση και έμπνευση σε στιγμές κρίσης και να μας ωθήσουν προς την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοανακάλυψη. Σε όλο το ταξίδι μου από τη μέρα που ξεκίνησα να διαβάζω, έχω συναντήσει πολλά βιβλία που έχουν αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στη ζωή μου. Ανάμεσά τους, αυτά τα έξι, τα ξεχωρίζω ως ιδιαίτερα μεταμορφωτικά και σας συστήνω να εξερευνήσετε κι εσείς τις σελίδες τους:

  1. “Ακατανίκητοι” της Synthia Kersey:

Στο “Ακατανίκητοι”, η Synthia Kersey μοιράζεται τα αληθινά ταξίδια 45 ανθρώπων προς το όραμά τους σ’ αυτή τη ζωή. Όλοι τους καταθέτουν τους τρόπους που επινόησαν για να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να διαχειριστούν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους, μέχρι να πετύχουν. Μέσα από τις ιστορίες τους, αναδύεται η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος και δίνονται ανεκτίμητα μαθήματα για την επιμονή, την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση.

Στο τέλους κάθε κεφαλαίου, χρήσιμα ερωτηματολόγια, βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε τα δικά μας όνειρα και δίνουν ιδέες για να σχεδιάσουμε τον δικό μας δρόμο προς την επιτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτή για μας.

Αυτό το βιβλίο με δίδαξε ότι ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με αφοσίωση στο όραμά μας και θετική νοοτροπία, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο στο δρόμο μας. Είναι ένα βιβλίο, ιδιαίτερα βοηθητικό για εφήβους και παιδιά. Διαβάζεται ευχάριστα και εμπνέει.

  1. “Βάλσαμο για την ψυχή” των Jack Canfield και Mark Victor Hansen:

Το “Βάλσαμο για την ψυχή” είναι μια συλλογή από διαχρονικές, συγκινητικές ιστορίες, που αγγίζουν την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας ζωής: αγάπη, καλοσύνη, ανθεκτικότητα και ελπίδα. Κάθε ιστορία, αποτελεί υπενθύμιση της καλοσύνης που υπάρχει φυσικά μέσα μας, και της απεριόριστης δυνατότητάς μας για συμπόνια και σύνδεση. Διαβάζοντας μια μια τις ιστορίες του, μου ενστάλαξε μια νέα αίσθηση ενσυναίσθησης και ευγνωμοσύνης, εμπνέοντάς με να αναζητώ την ομορφιά στις μικρές, καθημερινές στιγμές. Οι ιστορίες του, όλες αληθινές, γλυκαίνουν την ψυχή, ειδικά αν έχετε περάσει δύσκολη μέρα.

  1. «Ένας θεός πάνω σε μια Harley» της Joan Brady:

Αυτό, έχει σταματήσει να εκδίδεται στην Ελλάδα, δυστυχώς. Θα το βρείτε στην αγγλική του έκδοση σε αγγλόφωνα e-shops υπό τον τίτλο «God on a Harley».

Σ’ αυτό το βιβλίο, η Joan Brady υφαίνει μια μαγευτική ιστορία αυτοανακάλυψης και πνευματικής αφύπνισης. Μέσα από τις συναντήσεις της πρωταγωνίστριας με έναν αινιγματικό άγνωστο, το βιβλίο μεταδίδει βαθιές γνώσεις για τον σκοπό της ζωής, την αγάπη και την επιδίωξη της ευτυχίας.

Αυτός ο πνευματικός μύθος, αμφισβήτησε πολλά απ’ αυτά που ήξερα για τις αλήθειες της ζωής και με ενθάρρυνε να ξεκινήσω ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, αναζητώντας νόημα και πληρότητα πέρα από τους επιφανειακούς ορισμούς της επιτυχίας και της ευτυχίας.

Σας το προτείνω ιδιαίτερα, αν βρίσκεστε σε φάση επαναπροσδιορισμού της άποψής σας για τα σημαντικά της ζωής. Αποφύγετε να το διαβάσετε σαν μυθιστόρημα. Μελετήστε το, με ρυθμό όχι ταχύτερο του ενός κεφαλαίου την ημέρα. Θα σας προσφέρει περισσότερα έτσι.

  1. “Κάν’το κι ας φοβάσαι” της Susan Jeffers:

Ο φόβος, είναι ένα συναίσθημα ζυμωμένο με τη ζωή, που συχνά μας εμποδίσει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Στο βιωματικό της βιβλίο “Κάν’το κι ας φοβάσαι”, η Susan Jeffers μας βοηθά να κατανοήσουμε τον φόβο σαν συναίσθημα και παρέχει δοκιμασμένες στρατηγικές, για να τον διαχειριστούμε και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Αναπλαισιώνοντας τον φόβο ως φυσικό μέρος της ανάπτυξης, που διέπεται από νόμους και υπακούει σε χειρισμούς και προτείνοντας να βλέπουμε τις προκλήσεις της ζωής ως ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, αυτό το βιβλίο απομυθοποίησε την έννοια του φόβου μέσα μου, και με ενδυνάμωσε να βγω έξω από τη ζώνη άνεσής μου και να κυνηγήσω τα όνειρά μου άφοβα. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, εγχειρίδιο διαχείρισης φόβου.

  1. «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης» του Gary Chapman:

Η αποτελεσματική επικοινωνία, βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε υγιούς σχέσης. Στο «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης», ο Gary Chapman εισάγει τους αναγνώστες στην έννοια των γλωσσών αγάπης – τους διαφορετικούς τρόπους δηλαδή, με τους οποίους ο καθένας μας αντιλαμβάνεται την αγάπη. Κατανοώντας τη δική μας γλώσσα αγάπης και των αγαπημένων μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ουσιαστικότερες συνδέσεις και μεγαλύτερη οικειότητα στις σχέσεις μας.

Αυτό το βιβλίο, με βοήθησε να περιηγηθώ στις πολυπλοκότητες της διαπροσωπικής δυναμικής με νέα σαφήνεια και ενσυναίσθηση, να κατανοήσω τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και να εξατομικεύσω το πώς εκφράζω την αγάπη μου στους άλλους, ώστε να την αισθάνονται πραγματικά. Αν και το βιβλίο αναφέρεται κυρίως στις σχέσεις ανάμεσα σε ζευγάρια, οι γνώσεις που προσφέρει, ισχύουν για κάθε αγαπητική σχέση.

  1. «Μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις;» των Allan Pease και Barbara Pease:

Οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις. Στο «Μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις;», o Allan και η Barbara Pease, παρουσιάζουν με πολύ διασκεδαστικό τρόπο τα αποτελέσματα της εικοσαετούς έρευνάς τους στις εγγενείς διαφορές μεταξύ των φύλων, προσφέροντας πληροφορίες για τα στυλ επικοινωνίας, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τις βιολογικές επιρροές. Ρίχνοντας φως στον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνονται τα ίδια θέματα άνδρες και γυναίκες, αυτό το βιβλίο διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενισχύοντας τις δυνατότητες για ουσιαστικούς δεσμούς και πιο αρμονικές σχέσεις. Θα διασκεδάσετε πολύ διαβάζοντάς το και θα μάθετε πολλά.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή αναφορά, νιώθω ευγνωμοσύνη για τους συγγραφείς που τόλμησαν να μοιραστούν τις ιδέες τους, τους χαρακτήρες που έγιναν σύμμαχοί μου και τις αφηγήσεις που με προκάλεσαν και με ενέπνευσαν.

Σίγουρα, υπάρχουν βιβλία που άλλαξαν τη δική σας ζωή. Θα ήμουν ευγνώμων, αν τα μοιραζόσασταν στα σχόλια. Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και να μαθαίνουμε, οι δικές σας βιβλιο-εμπειρίες, μπορεί να μας οδηγήσουν όλους, σε νέες διαδρομές ζωής.

Γιαννούλα Ρουσοδήμου                                                                                                                                                          Φαρμακοποιός – Holistic Life coach

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων