ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ-ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΑΣ

Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά: από το να καθαρίσετε έναν χώρο από τις αρνητικές ενέργειες, μέχρι το να ανακουφίσετε τα κουρασμένα σας πόδια, να κάνετε ένα πολύ ωραίο, ανακουφιστικό για τους πόνους μασάζ, ή να βελτιώσετε την απόδοση σας όταν δίνετε εξετάσεις, ή θέλετε να μελετήσετε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Το δενδρολίβανο ζει 10-12 χρόνια. Οπότε, αν είστε αγρότης και σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε με σκοπό να έχετε ένα εισόδημα, είναι από τα φυτά τα οποία μπορεί να σας προσφέρει πολλά. Βέβαια, έχει την αξία του σαν βότανο και πουλιέται αποξηραμένο και πολύ μεγαλύτερη αξία, αν το κάνετε απόσταξη και το προσφέρετε σαν αιθέριο έλαιο.

‘Οταν κάψουμε το δεντρολίβανο (είτε αυτό είναι φρέσκο, είτε είναι αποξηραμένο), μπορεί να καθαρίσει το χώρο από τις αρνητικές ενέργειες και μπορεί επίσης, να καθαρίσει και ό,τι αντικείμενο μέσα στο χώρο έχει συλλέξει αρνητική ενέργεια. Μπορείτε να το κάψετε πάνω από το λιβάνι σε έναν δωμάτιο που έχει γίνει ένας τσακωμός, ή άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικό, αν κάνετε τον καθαρισμό στην τελευταία φάση της Σελήνης, δηλαδή, από το τελευταίο τέταρτο μέχρι τη νέα σελήνη.

Είναι πολύ χρήσιμο να το κάνετε πάντα, όταν μπαίνετε σε ένα σπίτι για πρώτη φορά, εάν κάποιος άλλος κατοικούσε πριν σ’ αυτό το σπίτι, και περισσότερο αν κάποιος έχει ζήσει σε αυτό το σπίτι όχι καλές μέρες. Καθαρίσετε με δενδρολίβανο τον χώρο, πριν βάλετε μέσα τα πράγματά σας.

Αλλά κι αν ζείτε σε ένα σπίτι όπου συμβαίνει ένα μπαράζ αρνητικών γεγονότων, το δεντρολίβανο μπορεί να σας βοηθήσει να το καθαρίσετε ενεργειακά.

Μπορείτε επίσης, να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας γιατί τα μέταλλα, όπως και πολλά άλλα υλικά, μπορεί να μεταφέρουν αρνητικές ενέργειες, ειδικά αν έχουν κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι  είναι συλλέκτες και πολλαπλασιαστές ενέργειας, την οποία αποδίδουν μετά, στο σώμα μας, ή στο περιβάλλον σας.

Οι κρύσταλλοι, μπορούν να καθαριστούν αν ανακατέψετε το δεντρολίβανο με αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι και βάλετε τα κοσμήματα σας μέσα στο νερό, με όλα αυτά τα υλικά μαζί. Ύστερα από μερικές ώρες τα βγάζετε, τα σκουπίζετε και τα αφήνετε στον ήλιο, να πάρουν καινούργιες, ζωογόνες ενέργειες.

Το δενδρολίβανο μπορείτε να το κάνετε επίσης, έγχυμα. Αυτό, επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, είναι πολύ ωφέλιμο σε περιόδους που δίνουμε εξετάσεις, ούτως ώστε να λειτουργεί το μυαλό μας πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά.

Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί σε κάποιους που έχουν ευαισθησία στο κυκλοφορικό σύστημα να πρήζονται τα πόδια τους, ή να νιώθουν γενικά καταβεβλημένοι από την κατακράτηση νερού στον οργανισμό τους, με ένα έγχυμα από δεντρολίβανο μία φορά την ημέρα, μπορούν να νιώσουν πολύ καλύτερα.

Το δενδρολίβανο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν αιθέριο έλαιο για να κάνετε μασάζ. Όταν έχετε πρησμένα πόδια, μπορείτε να βάλετε σε κάθε 5 ml έλαιο βάσης, μέχρι 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και να κάνετε επάλειψη τα πόδια σας, ξεκινώντας από τις πατούσες μέχρι επάνω στους μηρούς, ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μην πρήζονται. Ειδικά αν εργάζεστε σε συνθήκες ορθοστασίας, ή καθήμενοι για πάρα πολλές ώρες, αυτό, μπορεί να βελτιώσει εκτός από την κυκλοφορία και τη διάθεσή σας.

Το δεντρολίβανο, έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αφαιρεί το στρες σε μεγάλο βαθμό και βελτιώνει επίσης τον ύπνο, γιατί δεν αφήνει να βλέπουμε άσχημα όνειρα. Παλιά το έβαζαν στις ονειροπαγίδες. Το άφηναν εκεί, από πανσέληνο σε πανσέληνο (28 μέρες). Φυσικά, απλωνόταν και η μυρωδιά του στο χώρο και βοηθούσε στη μείωση του στρες. Μετά, το πετούσαν στο δάσος.

Μπορείτε να βάζετε κλαδιά δενδρολίβανου σε ένα βάζο στο καθιστικό, όπου συγκεντρώνεστε. Βοηθάει να διατηρείται η ηρεμία στο χώρο, επειδή μειώνει το στρες.

Επίσης, αν νιώσετε καμιά στιγμή μπλοκαρισμένοι, ότι το μυαλό έχει μπουκώσει δηλαδή για κάποιο λόγο, π.χ από θλίψη ή από εργασιακή υπερφόρτωση, μπορείτε να μυρίσετε δεντρολίβανο, ή να το βάλετε στα φαγητά σας, ή να το φτιάξετε έγχυμα και να το πιείτε.

Το δενδρολίβανο σαν έγχυμα, μπορεί να τονώσει επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλό είναι όμως, να μη το χρησιμοποιείτε για πάνω από 21 μέρες καθημερινά, γιατί περιέχει και κάποιες πίκρες ουσίες, που αν το βάλετε σε νερό που έχει κοχλάσει, ή αν το βράσετε μαζί με το νερό (αφέψημα), θα βγουν. Γενικά, τα πικρά βότανα αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για πολύ καιρό, επειδή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αίμα.

Μπορείτε επίσης, να το χρησιμοποιήσετε αν έχετε τριχόπτωση. Ως αιθέριο έλαιο μπαίνει μέσα σε λοσιόν που κάνουμε μασάζ στις ρίζες των τριχών ώστε να τις δυναμώσουμε, βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία.

Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο τελευταίο ξέβγαλμα. Να βράσετε δηλαδή, μία κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο σε ένα λίτρο νερό, να το σουρώσετε και να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας στο τελευταίο ξέβγαλμα, για να βελτιώσετε την ποιότητα της τρίχας και την λάμψη της.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ακμή. Αν θα βάλετε αιθέριο έλαιο μέσα σε μια αλκοολούχο λοσιόν, (προσέξτε, να έχει μία μικρή ποσότητα αλκοόλ: όχι πάνω από 20%), μπορείτε να ταμπονάρετε στα σημεία που είναι τα σπυράκια. Επειδή το δεντρολίβανο έχει αντιμικροβιακή δράση, θα θεραπεύσει την ακμή. Εφαρμογή 1 ή το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, είναι υπέρ-αρκετό.

Ως αιθέριο έλαιο, μπορείτε να το προσθέσετε στις κρέμες, στις λοσιόν και στα σαπούνια για την ακμή. Χρειάζονται πολύ λίγες σταγόνες. Στα 50ml κρέμα, προσθέστε μέχρι 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Ανακατέψτε καλά, ώστε να διασπαρεί όσο γίνεται καλύτερα μέσα στην κρέμα και να μη μείνει επάνω σαν σταγόνα, γιατί αν μείνει αδιάλυτο, θα προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα. Μπορείτε να βάλετε και 3-4 σταγόνες μέσα σε υγρό σαπούνι για το πρόσωπο ή/και για το σώμα.

Αν είστε διαβητικοί, μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό που κάνετε ποδόλουτρο, έγχυμα δενδρολίβανου, ή να διαλύσετε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου σε μια κουταλιά της σούπας έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο) και να το αναμίξετε με το νερό, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας, που υποφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις και να προλάβετε σκασίματα του δέρματος.

Πολύ καλή βοήθεια μπορεί να προσφέρει και σαν συστατικό σε έλαια μασάζ για την κυτταρίτιδα, επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία και έχει δράση αποτοξινωτική.

Όπως ίσως ξέρετε, όλα τα προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα, περνούν στην κυκλοφορία σε ένα ποσοστό 15-17%. Οπότε, δρα όχι μόνο επιφανειακά, τονώνοντας δηλαδή την επιφανειακή μικροκυκλοφορία, αλλά και βαθύτερα, βοηθώντας το λεμφικό σύστημα να απομακρύνει τις τοξίνες.

Είναι ένα πολύ αρωματικό φυτό και για το μαγείρεμα. Tαιριάζει σε πάρα πολλά φαγητά, έχοντας παράλληλα και θεραπευτικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα: όταν φτιάχνετε συνταγές που μπορεί να κρατήσουν νερό στο σώμα, όπως οι πατάτες ή τρόφιμα φτιαγμένα από αλεύρι, το δεντρολίβανο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να αποφευχθεί η κατακράτηση νερού.

Το δενδρολίβανο είναι ένα πολύ ωραίο φυτό που μπορείτε να το καλλιεργήσετε και στο μπαλκόνι σας σε μια μεγάλη γλάστρα.

Αν σας φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, προωθήστε το άρθρο στους φίλους σας. Μπορείτε επίσης στα σχόλια, να γράψε κι άλλες χρήσεις του δενδρολίβανου που δεν αναφέρθηκαν εδώ, αλλά εσείς γνωρίζετε.

Με φροντίδα και ενδιαφέρον

Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός- Holistic Life Coach

 

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων