HOLISTIC LIFE COACHING & υπαρξιακή βάση

Holistic Life coaching & υπαρξιακή βάση

Το Holistic Life coaching, είναι τo Life cοaching, συνδυαζόμενο με την Ολιστική θεραπευτική.

Το Life Coaching, ή Προπονητική Ζωής στα ελληνικά, είναι μια νέα επιστήμη, (ξεκίνησε το 1990), και ασχολείται με το κεφάλαιο άνθρωπος και τη ζωή που θέλει αυτός ο άνθρωπος να ζει. Ο στόχος της επιστήμης αυτής, είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να φτάσει στο στόχο του, στον κάθε στόχο του, στο χρόνο που αυτός επιθυμεί.

Για το σκοπό αυτό, τον βοηθά να ανακαλύψει, κατανοήσει, αξιοποιήσει τις ικανότητες και δυνατότητές του. Του δίνει επίσης εργαλεία, ώστε να διαχειρίζεται προς όφελός του ακόμη και τα εμπόδια, στο δρόμο του προς την ευτυχία, όπως βέβαια την ορίζει ο ίδιος ο προπονούμενος!

Ο Life coach, δεν είναι σύμβουλος ζωής, ή καριέρας.

Είναι ο ειδικός που βοηθά κάποιον να σχεδιάσει τη ζωή του στο σήμερα

και ενθαρρύνει τη δράση του, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Από την άλλη, η Ολιστική Θεραπευτική, είναι μια επιστήμη που αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο, σύνθετο όν, αποτελούμενο από υλικά και μη υλικά μέρη και που για να είναι ευτυχισμένος και υγιής, χρειάζεται να βιώνει ισορροπία σε όλο το φάσμα της ύπαρξής του.

Βασική τακτική της ολιστικής θεραπευτικής, είναι να αναζητά την αιτία κάθε προβλήματος υγείας ή ευεξίας του ανθρώπου, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, (είτε σε υλικό, είτε σε μη υλικό επίπεδο) και να την θεραπεύει, λαμβάνοντας εργαλεία από κάθε γνωστή θεραπευτική επιστήμη, χωρίς κανένα περιορισμό.

Δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σε ποιά θεραπευτική επιστήμη θα αποδοθούν στο τέλος τα εύσημα για τη θεραπεία, παρά μόνο για την επίτευξη της θεραπείας.

Η ολιστική θεραπευτική επίσης, προσανατολίζεται σαφώς προς την πρόληψη των προβλημάτων υγείας & ευεξίας, αφού είναι αδιαμφισβήτητο ότι «η καλύτερη θεραπεία, είναι η πρόληψη».

Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο επιστημών, Life coaching και Ολιστικής θεραπευτικής, η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΖΩΗΣ, (όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά), έχει σκοπό να δώσει εργαλεία σε κάθε άνθρωπο να πετύχει το στόχο του, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα για την πρόληψη ή αποκατάσταση της υγείας και ευεξίας του, ώστε να εκλείψει κάθε εμπόδιο που του φράζει το δρόμο προς την ευτυχία.

Αναρωτήθηκες ποτέ, τι είναι πραγματικά αυτό που διαφοροποιεί τους ανθρώπους; Γιατί άλλοι πετυχαίνουν να ζουν πλήρεις, ευτυχισμένες, ζωές και άλλοι όχι;

Τι διαφορετικό έχουν οι άνθρωποι, που ενάντια σε κάθε πρόβλεψη πετυχαίνουν τους στόχους τους;

Είναι τα χρήματα, η οικογένεια, οι φίλοι, οι σχέσεις που κάνουν τη διαφορά;

Τι οδηγεί έναν άνθρωπο στην ευτυχία;

Σίγουρα τα χρήματα βοηθούν και είναι σοβαρό επίσης πλεονέκτημα, να έχεις μια υποστηρικτική οικογένεια. Οι φίλοι αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή, αφού όπως λέει και η λαϊκή σοφία «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιός είσαι» και φυσικά οι σχέσεις με τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις, μπορούν να σε προωθήσουν ταχύτερα, ακόμη κι αν δεν είσαι έτοιμος γι’ αυτό.

Αλλά τι είναι εκείνο που κάνει ανθρώπους που δεν έχουν τίποτε απ’ όλ’ αυτά, να δημιουργούν τελικά ευτυχισμένες, πλήρεις χαράς και υγείας ζωές;

Τι πιστεύεις ότι είναι εκείνο που κάνει ανθρώπους απλούς, χωρίς πραγματικά εφόδια ζωής, να δημιουργούν ευτυχισμένες, πετυχημένες ζωές, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη;

Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή, απ’ όσο φαντάζεσαι: Έχουν ξεκάθαρους στόχους και αξιοποιούν σωστά, το προσωπικό τους κεφάλαιο.

Ναι. Είσαι το κεφάλαιό σου! Και ναι, θα σου απευθύνομαι στο εξής στον ενικό, γιατί το Holistic Life coaching, απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Επίσης, σου προτείνω στα μηνύματά σου κι εσύ να μου απευθύνεσαι στον ενικό. Άλλωστε τα ελληνικά, δεν έχουν πληθυντικό αριθμό, όταν απευθύνονται σε ένα πρόσωπο.

Αυτό που επιδιώκω, είναι να σου προσφέρω πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζεσαι, για να αξιοποιήσεις το προσωπικό σου κεφάλαιο: εσένα. Εργαλεία που θα σε διευκολύνουν στο να σχεδιάσεις και να πετύχεις ό,τι θέλεις, όταν το θέλεις, όπως το θέλεις.

Ένα προσωπικό πρόγραμμα coaching, μπορεί βέβαια να έχει μια άλλη δυναμική, καθώς είναι πάντα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ανθρώπου, τους στόχους του οποίου καλείται να εξυπηρετήσει, αλλά τα εργαλεία που θα λάβεις εδώ, μπορούν να σου προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες προς την κατεύθυνση του να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις τη ζωή που επιλέγεις, αν τα αξιοποιήσεις σωστά.

Είσαι ξεχωριστός/η, μοναδικός/η και αναπανάληπτος/η σαν ύπαρξη. Και δεν το λέω έτσι, για να σου δημιουργήσω μια ψευδαίσθηση δύναμης. Θα σου το αποδείξω βήμα βήμα.

Αποτελείς πράγματι τον μοναδικό σου εαυτό, που βρίσκεται σε μοναδικές συνθήκες και του αξίζει μια μοναδική ζωή.

Έχεις έτσι κι αλλιώς μια μοναδική και ανεπανάληπτη πορεία ζωής, που είσαι ελεύθερος και δικαιούσαι να την σχεδιάσεις όπως αγαπάς και να την υλοποιήσεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι να γεννήθηκες και να ζεις τώρα.

Είσαι λοιπόν το κεφάλαιό σου!

Αυτό το κεφάλαιο το φέρνεις μαζί σου, ερχόμενος/η σ’ αυτό τον κόσμο και με αυτό το κεφάλαιο καλείσαι να πορευτείς σ’ αυτό τον τόπο και το χρόνο που βρέθηκες και να δημιουργήσεις για σένα, τη ζωή που προτιμάς.

Και μπορεί μεν να σου προτείνω κάθε τόσο ένα εργαλείο-εφόδιο για να προχωρήσεις, αλλά το πώς, πότε και ως πού θα χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο, είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις τη ζωή σου, βρίσκεται μέσα σου και είναι αρκετό.

Ξέρεις όμως τι έχεις πραγματικά μέσα σου;

Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Γνωρίζεις από πού έρχεσαι; Ποιός είναι ο σκοπός της άφιξής σου σ’ αυτό τον κόσμο, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες ζωής, σ’ αυτόν ειδικά τον τόπο, μ’ αυτούς ειδικά τους γονείς; Ξέρεις πού θα πας, όταν ολοκληρωθεί η ζωή σου στη Γη και αποχωρήσεις από δω;

Έχεις δηλαδή μια υπαρξιακή βάση, πάνω στην οποία να βασιστείς για να προχωρήσεις στο να χτίσεις τη ζωή σου μέσα σ’ αυτό τον κόσμο; Κι αν έχεις, πόσο ξεκάθαρη είναι αυτή σου η βάση και πόσο σταθερή, ώστε πράγματι να αποτελέσει θεμέλιο για τη ζωή σου;

Δε μπορεί κανείς να πει για σένα ότι έχεις μια καλή, ή μια κακή υπαρξιακή βάση, εκτός αν αυτή βασίζεται πάνω στη φθορά της ζωής των άλλων.

Μπορεί όμως να εκτιμήσει αν η υπαρξιακή σου βάση είναι ξεκάθαρη, ή όχι. Αν για παράδειγμα λες ότι δεν υπάρχει Θεός και πως ήρθες μόνος/η σου στη ζωή και μόλις κινδυνέψεις φωνάζεις «Βόηθα, Παναγιά», ή γιορτάζεις την ονομαστική σου γιορτή σύμφωνα με την τάξη κάποιας θρησκείας, η υπαρξιακή σου βάση εμφανίζεται μη ξεκάθαρη. Αυτή, δε μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο ζωής.

Κι επειδή η ζωή σου, όπως και κάθε άλλο οικοδόμημα, βασίζεται στα θεμέλιά του, χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις αρχικά, αυτό το θέμα. Να αναρωτηθείς, τι πραγματικά πιστεύεις μέσα σου γι’ αυτό; Να ερευνήσεις και να συλλέξεις κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει σ΄αυτό το ξεκαθάρισμα, μέχρι να γίνει η βάση σου απόλυτα ξεκάθαρη για να είναι σταθερή.

Εφόσον λοιπόν ξεκαθαρίσεις την υπαρξιακή σου βάση και ξέρεις πού πατάς, μπορείς να κινήσεις όλη σου τη ζωή.

Πώς θα την κινήσεις; Με τι μοχλό;

Θα το δούμε στην επόμενη συνάντησή μας. Μέχρι τότε, επέτρεψε στον εαυτό σου λίγα λεπτά ησυχίας κάθε μέρα, ώστε να αφουγκράζεσαι το μέσα σου που ψιθυρίζει. Αναζήτησε την υπαρξιακή σου βάση και αν δεν είναι ξεκάθαρη, σου προτείνω να την ξεκαθαρίσεις το ταχύτερο δυνατό, ώστε να έχεις ένα θεμέλιο στη ζωή σου.

Την επόμενη εβδομάδα, θα  σου αποκαλύψω πώς θα αρχίσεις να οικοδομείς στη στέρεη βάση που, αν δεν έχεις, θα δημιουργήσεις ως τότε, τη ζωή που επιθυμείς.

Να είσαι καλά. Να φροντίζεις τον εαυτό σου με αγάπη και να τον προσέχεις, γιατί αυτός είναι το κεφάλαιό σου στη ζωή!!!

Είμαι η Γιάννα Ρουσοδήμου, Holistic Life Coach και θα τα λέμε κάθε εβδομάδα από το Lafamiglia.com.gr και το blog του Holistic-you.org.

Καλή σου εβδομάδα !!!

 

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2021.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων

Αρέσει σε %d bloggers: