ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της κινέζικης παραδοσιακής θεραπευτικής, σε λίγες μέρες μπαίνουμε στην εποχή του συκωτιού. Κάθε ασθένεια ή κατάσταση που σχετίζεται με το συκώτι, εμφανίζει έξαρση συμπτωμάτων αυτή την εποχή. Ήδη οι ασθένειες που σχετίζονται με την κατάσταση του συκωτιού, όπως η ψωρίαση, η χοληστερίνη κλπ, τείνουν να παρουσιάζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους από τα μέσα Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το συκώτι, αποτελεί το καρμπυρατέρ του οργανισμού. Εκεί διυλίζονται, οι τροφές, τα φάρμακα, καθώς και οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Το συκώτι, είναι το όργανο που μοιράζει την ενέργεια που παρέχεται από τις τροφές, το φως, τις σκέψεις και τα συναισθήματα στα άλλα όργανα και είναι ο βασικός τροφοδότης και ρυθμιστής των παλμών της καρδιάς.

Ένα τοξινωμένο, ταλαιπωρημένο ή άρρωστο συκώτι, μπορεί να καταστρέψει κάθε ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο συναίσθημά μας. Ένα καθαρό και υγιές συκώτι, μπορεί να φέρει υγεία, δύναμη και ισορροπία σε όλο το σώμα.<!

Φρόνιμο είναι λοιπόν, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για τους υγιείς και δύο ή περισσότερες φορές το χρόνο για τους ήδη ασθενείς, να καθαρίζουμε το συκώτι μας από τις τοξίνες που συσσωρεύει από τα φάρμακα που τυχόν παίρνουμε, από τις δυσάρεστες σκέψεις και τα καθηλωτικά συναισθήματα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την συνολική μας υγεία.

Μία, δύο ή τρείς κάθετες ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν ανάμεσα στα φρύδια, σαν ένδειξη υπερβολικής τοξίνωσης του οργάνου.

Ξεκινώντας από την πρώτη νέα σελήνη του Φεβρουαρίου και για μια τρίμηνη περίοδο, το συκώτι προσπαθεί από μόνο του να αυτο-καθαριστεί και να αυτο-αναζωογονηθεί. Ας στηρίξουμε την προσπάθειά του αυτή. Εννοείται ότι στο μεταξύ, θα πρέπει να προσέχουμε να μην το φορτώνουμε με νέες τοξίνες, ώστε να έχουμε και γρηγορότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Ο καλύτερος συνδυασμός για αποτοξίνωση του συκωτιού, είναι το γαϊδουράγκαθο με το ραδίκι. Χρησιμοποιούμε συνήθως εκχύλισμα των σπόρων του γαϊδουράγκαθου, και αφέψημα της ρίζας του ραδικιού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνο του το γαϊδουράγκαθο. Οι θεραπεία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον τρείς μήνες.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόβλημα. Αντίθετα το ραδίκι, επειδή είναι πικρή δρόγη, χρειάζεται να διακόπτεται η χρήση του για μια βδομάδα το μήνα, ώστε να μην φτάσει να επηρεάσει αρνητικά το αίμα.

Γενικά, οι πικρές δρόγες πρέπει να μην χρησιμοποιούνται συνεχώς για περισσότερες από είκοσι μέρες στη σειρά, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αιματολογικά προβλήματα, λιγότερο ή περισσότερο  σοβαρά, ανάλογα και με την ευαισθησία και την γενικότερη κατάσταση υγείας του καθενός.

Μια καλή αποτοξίνωση του συκωτιού, έχει πολλαπλά οφέλη. Μετά απ’ αυτή:

Α) Δεν αγχωνόμαστε και δεν θυμώνουμε εύκολα.

Η έκφραση «μου έπρηξε το συκώτι», φανερώνει τη λειτουργία του συκωτιού στη διύλιση όχι μόνο των τροφών, αλλά και των σκέψεων και των συναισθημάτων. Όταν δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα κυκλοφορούν συνεχώς στο ενεργειακό και στο υλικό σώμα, το συκώτι μπορεί να αδυνατεί από κάποια στιγμή και μετά να καθαρίζει την ενέργειά τους, να «μπουκώσει» και να πρηστεί. Τότε ο άνθρωπος γίνεται εριστικός, υπερβολικά αγχώδης και μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα, σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το συναίσθημά του, ή ακόμη μπορεί να εμφανίσει βίαιη συμπεριφορά.

Ο καθαρισμός του συκωτιού, προλαβαίνει ή θεραπεύει ως ένα βαθμό, τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Ο άνθρωπος έτσι διατηρείται πιο ήρεμος και πιο συγκροτημένος.

Β) Μειώνεται η χοληστερίνη

Η χοληστερίνη ελέγχεται από το συκώτι σε μεγάλο βαθμό. Όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C, το συκώτι βγάζει περισσότερη χοληστερίνη, για να καλύψει τις ανάγκες επαρκούς θωράκισης της δομής του τοιχώματος των αγγείων. Μια ένδειξη κυοφορούμενου προβλήματος στο συκώτι, είναι και η αύξηση της χοληστερίνης ενώ υπάρχει επάρκεια βιταμίνης C.

Ο καθαρισμός του συκωτιού αυξάνει την ικανότητά του να ελέγχει αποτελεσματικά τα επίπεδα της  χοληστερίνης  που βγαίνουν στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να προστατεύεται η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Γ) Επιταχύνεται ο μεταβολισμός

Ένα καθαρό συκώτι, διυλίζει εύκολα το αίμα. Τα άχρηστα υλικά διοχετεύονται ομαλά στα απεκκριτικά όργανα και φεύγουν από τον οργανισμό. Αντίθετα, ένα τοξινωμένο συκώτι με μειωμένη ικανότητα διύλισης, αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί το λίπος σε μια προσπάθεια να αποθηκεύσει εκεί τις τοξίνες που δεν μπορεί άμεσα να επεξεργαστεί, ώστε αυτές να μην κυκλοφορούν ελεύθερα και επηρεάζουν τα ζωτικά του όργανα.

Έτσι αν θέλετε να απαλλαγείτε από περιττό βάρος, μην παραλείψετε, εκτός από τα απεκκριτικά όργανα (έντερο, νεφρά, δέρμα) να φροντίσετε και για την εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού. Θα διευκολυνθεί έτσι, η προσπάθειά σας.

Δ) Βελτιώνεται η εμφάνιση της επιδερμίδας μας

Η εύρυθμη λειτουργία του συκωτιού, είναι ο πρώτος παράγοντας που εξετάζουμε όταν παρουσιαστεί οποιοδήποτε δερματολογικό πρόβλημα. Τα περισσότερα δερματολογικά προβλήματα ξεκινούν από την τοξίνωση του συκωτιού, ή του εντέρου. Σοβαρά και χρόνια δερματολογικά προβλήματα, όπως οι διάφορες ξηροδερμίες και η ψωρίαση, είναι σαφείς ενδείξεις τοξινωμένου συκωτιού, από τροφές, ουσίες, σκέψεις, ή συναισθήματα, ή κι απ’ όλα μαζί. Ο συστηματικός καθαρισμός και εξυγίανσή του, συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της υγείας και της ομορφιάς της επιδερμίδας μας.

Το συκώτι είναι ένα από τα ζωτικά όργανα του σώματός μας. Η λειτουργία του εκτείνεται πέρα από το υλικό και στο ενεργειακό τμήμα του οργανισμού μας. Εφόσον γνωρίζουμε πλέον την σημαντικότητά του για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία μας, ας του προσφέρουμε φροντίδα ανάλογη της σημαντικότητάς του.

Με φροντίδα και ενδιαφέρον

Γιάννα Ρουσοδήμου

Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας.

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων