Η ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΛΛΙΩΣ…
Δεν ξέρω αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι αυτό, που αλλάζει κάποια στιγμή στον οργανισμό σου και δημιουργείται μια αρρώστια;
Νομίζεις ότι αρρωσταίνεις έτσι, ξαφνικά; Ότι κάποια άγνωστη, σκοτεινή δύναμη έβαλε στο μάτι την ευτυχία, τη χαρά, την ομορφιά σου;
Τι καθορίζει αν θα είσαι άρρωστος ή υγιής, την όποια στιγμή της ζωής σου;
Μπορείς άραγε, να μην αρρωσταίνεις ποτέ;
Γιατροί, ψυχολόγοι, βιολόγοι και αμέτρητες άλλες ειδικότητες, προσπαθούν εδώ και χρόνια, να δώσουν μια πειστική απάντηση, σχετικά με το πώς και γιατί αρρωσταίνουμε. Στέκονται εξεταστικά πάνω από κάθε νόσο και προσπαθούν να καταλάβουν πώς προκαλείται.
Υπήρξαν ως τώρα αρκετές απαντήσεις, περισσότερο ή λιγότερο πειστικές. Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται, με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρούμε μια αποδεκτή από όλους μας εξήγηση και θα μπορέσουμε με τους κατάλληλους αποτρεπτικούς χειρισμούς, να προλάβουμε την εκδήλωση κάθε νόσου.
Προς το παρόν, ακόμη και το όνομα νόσος-αρρώστια, προκαλεί φόβο. Γιατί φόβο; Γιατί όταν σου συμβεί, νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου.
Οι Κινέζοι λένε, πως «αν νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου, επέστρεψε στις βασικές λειτουργίες της ζωής»:
1. ΞΑΝΑΜΑΘΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ
Αναπνοή, σημαίνει εισροή οξυγόνου στον οργανισμό. Περισσότερο διαθέσιμο οξυγόνο, σημαίνει αερόβια αναπνοή για τα κύτταρα.
Ο Δρ Otto Warburg, ανακάλυψε στις αρχές του 21ου αιώνα, ότι η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ξεκινάει από την έλλειψη οξυγόνου, οπότε η αναπνοή των κυττάρων μεταπίπτει από αερόβια (με τη χρήση οξυγόνου) που έχουν τα φυσιολογικά κύτταρα, σε αναερόβια (χωρίς τη χρήση οξυγόνου). Διαπίστωσε, ότι μόνο τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν σε κατάσταση έλλειψης οξυγόνου. Γι’ αυτή του την ανακάλυψη, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1931.
Οπότε, ανέπνεε βαθειά. Αξιοποίησε ολόκληρη την έκταση του πνεύμονά σου κατά την εισπνοή. Ξεκίνα να εξασκείσαι, εισπνέοντας βαθειά 2-3 φορές κάθε που κάθεσαι και κάθε που τεντώνεσαι. Η επαρκής αναπνοή, κρατά τα κύτταρά σου οξυγονωμένα και σε προφυλάσσει ακόμη και από πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
2. ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
«Το φάρμακό σου, η τροφή σου. Η τροφή σου, το φάρμακό σου», έλεγε ο Ιπποκράτης, για να προβάλει τη σημασία που έχει η τροφή, για τη διατήρηση της υγείας μας.
Α. Ποιά όμως, είναι η σωστή τροφή;
Βασικά, έχεις ένα σώμα ευάλωτο στις συνθήκες ζωής της Γης. Ακόμη και η τροφή, μπορεί να καταστεί βλαπτική για την ακεραιότητά του.
Κάθε τι που τρως, επιτίθεται στο σώμα σου μηχανικά (με το σχήμα, τον όγκο, τη σκληρότητά του), ενεργειακά (με το αν είναι καυτό, ή παγωμένο) και χημικά (με το αν μπορεί να το διασπάσει το σώμα σου εύκολα, δύσκολα, ή όχι).
Οπότε,
επέλεξε τροφή, που να μπορεί το σώμα σου να την επεξεργαστεί,
μάσα την καλά, για να μειώσεις τη μηχανική της επίθεση και
κράτησέ τη στο στόμα σου μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία σου, προτού την καταπιείς.
Υπολόγισε επίσης, ότι το σώμα σου έχει ένα έντερο πολλών μέτρων. Άρα, χρειάζεσαι τροφές, που στην θερμοκρασία του σώματός σου (περίπου 37ο C) να μπορούν να παραμένουν ζωντανές για τόσες ώρες, όσες χρειάζεται το έντερό σου για να τις διασπάσει και να απορροφήσει τις θρεπτικές τους ουσίες.
Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες του εσωτερικού σου περιβάλλοντος πολύ περισσότερο από τις ζωικής προέλευσης τροφές, που σαπίζουν γρήγορα σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ωμές, ή μαγειρεμένες φυτικές τροφές: οι ωμές, παραμένουν ζωντανές περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με τις μαγειρεμένες, που χαλάνε ευκολότερα.
Αν πάσχεις από οποιαδήποτε νόσο και ο γιατρός σου πει ότι «μπορείς να τρως ό,τι θέλεις», καλύτερα ν’ αλλάξεις γιατρό. Όντας ασθενής, βρίσκεσαι σε μία περίοδο αυξημένης ανάγκης του οργανισμού σου για φροντίδα. Το τι τρως, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό, με το τι θεραπευτική αγωγή λαμβάνεις. Αν η τροφή σου δηλητηριάζει το σώμα σου, ή έστω δεν το στηρίζει, ό,τι θεραπείες κι αν κάνεις, το αποτέλεσμα, δεν θα είναι το καλύτερο που θα μπορούσε.
Β. Πώς θα ξέρεις, τι τροφή χρειάζεσαι κάθε στιγμή;
Ο Δρ Majalca, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς του κόσμου, με πολύ μεγάλες επιτυχίες στη θεραπεία ακόμη και ασθενών με βαρύτατες ασθένειες, μας προτείνει το «μυικό τεστ», για τον έλεγχο των τροφών που λαμβάνουμε.
Το «μυικό τεστ», αξιοποιεί την ικανότητα που έχει ο οργανισμός σου να αναγνωρίζει κάθε στιγμή, τι χρειάζεται και τι όχι. Είναι ένας εξαιρετικός οδηγός , τόσο για την πρόληψη, όσο και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε θεραπείας.
3. ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα συναισθήματα σου, μπορούν να βελτιώνουν, ή να καταστρέφουν την υγεία σου καθημερινά. Ένα καθηγητής μου έλεγε, ότι κανείς δεν αρρωσταίνει από τη χαρά του.
Η ζωή, είναι συνυφασμένη με τα συναισθήματα. Όταν αυτά είναι θετικά, εύκολα η ζωή είναι ωραία! Όταν όμως είναι αρνητικά, η ζωή φαίνεται να χάνει το χρώμα και την ομορφιά της.
Εξ’ ορισμού, η ενέργεια που δίνει ζωή στο υλικό μας σώμα, είναι η ψυχή. Το υλικό σώμα, ζει εξαιτίας της και για χάρη της. Το τι βιώνει η ψυχή σου, ρυθμίζει το συναίσθημά σου κάθε στιγμή.
Αν η ψυχή σου αναγκάζεται να μένει σε μοτίβα ζωής μη επιθυμητά από αυτή, η δυσφορία και η αίσθηση ματαίωσης του σκοπού της που βιώνει, ακυρώνει το ενδιαφέρον της για τη ζωή στη Γη, τουλάχιστον μέσω του παρόντος φορέα της, του σώματός σου δηλαδή. Οπότε, δεν βλέπει λόγο να διαφυλάξει την υγεία του. Το αντίθετο, μάλιστα.
Αντίθετα, αν η ψυχή σου βρίσκεται μέσα στο δρόμο της, ζει σύμφωνα με το πρόγραμμά της, παίρνει εμπειρίες στους τομείς που την ενδιαφέρουν να αναπτυχθεί, βιώνει την εκπλήρωση του σκοπού της κι αυτό διατηρεί μια ισορροπία στο συναίσθημά σου, που διαχέεται στις λειτουργίες του σώματός σου.
Αν συντονίζεσαι καλά με την ψυχή σου, γνωρίζεις την αξία σου. Δεν υποτιμάς τον εαυτό σου και δεν επιτρέπεις να σε υποτιμούν, να σε χειραγωγούν, να αποφασίζουν για το πώς θα ζεις και τι θα θέλεις. Δέχεσαι μόνο, να σ’ αγαπούν.
Αγάπη, σημαίνει να σε αποδέχονται όπως είσαι, να σέβονται την προσωπικότητά σου, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Τη ίδια στάση φυσικά, διατηρείς κι εσύ απέναντι στον εαυτό σου. Αν σε αγαπάς και εισπράττεις κι από το περιβάλλον σου σεβασμό στην αυταπόδεικτη αξία σου, έχεις ένα επιπλέον κίνητρο να παραμένεις υγιής.
4. Ο ΝΟΥΣ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΖΩΗ Ή …
«Ο νους σου, κινεί τον λόγο σου και ο λόγος σου, υλοποιεί».
Ο νους δε μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Όλα του φαίνονται αλήθεια. Η επανάληψη ενός νοητικού μοτίβου ή λόγου, εδραιώνει μάλιστα, την αίσθηση της αλήθειας γι’ αυτό που πέφτει στην αντίληψή του.
Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι αν π.χ. βλέπεις μια ταινία δράσης, το σώμα σου θα προβεί σε διανομή ενέργειας και προσαρμογή των σωματικών, νοητικών και συναισθηματικών λειτουργιών του με τέτοιο τρόπο, που να καταστείς ικανός να διαχειριστείς τη δράση που σου προβάλλεται, σα να είσαι μέρος αυτής.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να διεισδύσεις σε νοητικές εικόνες και μοτίβα σκέψεων και να γίνεις ένα μαζί τους, προκαλώντας το σώμα σου να συντονίσει τις λειτουργίες του αναλόγως. Αν τα μοτίβα αυτά είναι δημιουργικά, θα σε θρέψουν. Αν είναι καταστροφικά, θα εξαντλήσουν ενεργειακά το σώμα σου και θα αποδυναμώσουν σταδιακά, τις φυσικές του λειτουργίες.
Ό,τι σκέφτεσαι, αυτό ζεις. Ό,τι λες, αυτό δημιουργείς. Ο νους σου φτιάχνει την πραγματικότητά σου.
Οι επιλογές σου, καθορίζουν το αν θα ζεις μια καθημερινότητα που θα μαστίζεται από προβλήματα υγείας, ή αν θα ρυθμίσεις τις καθημερινές σου συνήθειες έτσι, ώστε να παραμένεις υγιής.
Βλέπεις, τελικά η υγεία, δεν είναι τόσο μυστηριώδης κατάσταση. Έχει τους τους κανόνες της. Τώρα ξέρεις περισσότερα. Μπορείς να επιλέξεις, τι θες για σένα.
Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Holistic Life coach