Πώς η υγεία και η ευεξία μας, μας φέρνουν πιο κοντά στα όνειρά μας
Είναι σαφώς ευκολότερο να πραγματοποιείς τα όνειρά σου, όταν είσαι υγιής και χαρούμενος, παρά όταν είσαι άρρωστος, ή δυστυχισμένος. Στην πρώτη περίπτωση, η προσπάθεια που χρειάζεσαι, είναι πολύ μικρότερη.
Και αντίθετα με ό,τι μπορεί να έχεις μάθει ως τώρα, το να έχεις υγεία και ευεξία μαζί, είναι πολύ εύκολο, αρκεί να επιλέξεις να ακολουθήσεις τη φύση. Η φύση βρίσκει πάντα, τον ευκολότερο δρόμο, για να μεταφέρει ό,τι θέλει, όπου θέλει.
Τώρα, αν αναρωτιέσαι πόσο εντάξει είναι να ακολουθήσεις τον εύκολο δρόμο, θα σου απαντήσω ότι ο εύκολος δρόμος, δεν είναι οπωσδήποτε ο κακός δρόμος, το αντίθετο μάλιστα.
Αν σκεφτείς ότι η φύση μας, είναι μάλλον καλοπροαίρετη, το δύσκολο είναι να είσαι κακός και το εύκολο να είσαι καλός. Οπότε, πάμε εύκολα.
Καταλαβαίνεις ότι δε μπορείς φυσικά να είσαι καλός με κανέναν, αν δεν είσαι με τον εαυτό σου πρώτα. Γιατί αν δε γνωρίζεις πώς να είσαι καλός με τον εαυτό σου που τον ξέρεις, πώς μπορείς να γνωρίζεις πώς να είσαι καλός με τους άλλους, που δεν τους ξέρεις το ίδιο καλά;
Κι ο πρώτος τρόπος να είσαι καλός με τον εαυτό σου, είναι να φροντίσεις την υγεία και την ευεξία σου. Και δε μιλάω για περιστασιακή φροντίδα, εναλλασσόμενη με περιόδους αυτοβασανισμού, αλλά με μια σταθερή ροή φροντίδας. Αν δε σε φροντίζεις σταθερά, δεν μπορείς να βασίζεσαι στη συνεργασία του οργανισμού σου, τη στιγμή που τον χρειάζεσαι.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, για να έχεις τις δυνάμεις και την οξυδέρκεια που χρειάζεσαι για να κουμαντάρεις τη ζωή σου, η φροντίδα του εαυτού σου να σου γίνει τρόπος ζωής. Πώς;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ο οργανισμός σου, τόσο ο υλικός, όσο και ο άυλος, για να επιβιώσει, χρειάζεται τροφή και αέρα. Θρέψη και ελευθερία, δηλαδή.
Αν κάτι από τα δύο του λείψει, αρχίζει να ζορίζεται. Αν το ζόρι κρατάει καιρό, αρχίζεις να αρρωσταίνεις. Η αρρώστια, είναι στην ουσία η κραυγή του οργανισμού σου για να τον προσέξεις, για να δεις δηλαδή τις ανάγκες του και να τις ικανοποιήσεις, ώστε να λειτουργεί με άνεση.
Αν το φροντίσεις αυτό θα μπορεί, εκτός από το να λειτουργεί το σώμα σου χωρίς προβλήματα, να σκέφτεσαι καθαρά και να συνδυάζεις τις δεξιότητές σου με επιδεξιότητα και ευελιξία. Αν δεν το κάνεις, σταδιακά θα εκφυλιστείς και στο τέλος θα αποσυντεθείς στα εξ ων συνετέθεις: Σώμα, ψυχή και πνεύμα.
Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τελικά θα πεθάνει, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ψυχή να ελευθερωθεί και να αναζητήσει την τύχη της αλλού, αφού αυτό το σώμα δεν υποστηρίζει το πρόγραμμά της. Το πνεύμα θα επιστρέψει στο Δημιουργό του, όπου ανήκει.
ΘΡΕΨΗ
Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σου και ανάλογα με την εποχή του χρόνου, οι ανάγκες του οργανισμού σου αλλάζουν.
Μέρος των αναγκών του, καθορίζονται από την ημερομηνία γέννησής σου, αφού οι σχετικές θέσεις των πλανητών την ημέρα που γεννήθηκες, επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά διάφορα υλικά που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.
Η πιο συχνή αιτία που αρρωσταίνει το σώμα μας, είναι οι ελλείψεις των υλικών που χρειάζεται, για να λειτουργήσει. Αν του λείπουν βιταμίνες, μέταλλα, ή ιχνοστοιχεία αναλόγως, μπορεί κάποιες λειτουργίες του να μην μπορούν να γίνουν φυσιολογικά κι αυτό να καταλήξει σε ασθένεια.
Μπορεί οι τροφές που καταναλώνουμε, να είναι πλούσιες σε συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει. Αυτό συνήθως οφείλονται στην υπερβολική οξέωση, μια κατάσταση πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας, λόγω κυρίως κακής διατροφής και άγχους.
Η οξέωση, δηλαδή, η μη φυσιολογική αύξηση των οξέων στο νερό του σώματός μας, όχι μόνο το εμποδίζει από το να απορροφά από την τροφή τα συστατικά που χρειάζεται, αλλά και μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να τα συγκρατούν.
Και οι δύο παραπάνω καταστάσεις, κάνουν τον οργανισμό να λιμοκτονεί στην κυριολεξία.
Υπάρχουν βέβαια, πολλές άλλες αιτίες που μπορεί να ασθενήσει κάποιος, όπως προβλήματα που κληρονομούνται μέσα από το γενετικό υλικό, ή που προκύπτουν από ατυχήματα. Γι’ αυτό κάθε κατάσταση ασθένειας, θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους ειδικούς.
Μπορείς όμως να προλάβεις προβλήματα υγείας και ευεξίας, θρέφοντας τον εαυτό σου όσο πιο σωστά μπορείς.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Φυσικά, υπάρχουν και προβλήματα που μπορεί να ξεκινούν από τα μη υλικά μέρη του οργανισμού σου. Όταν η ψυχή σου ζορίζεται για παράδειγμα, επειδή δεν της επιτρέπεις να εκφραστεί, μπορούν να προκύψουν πολλά νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Τα προβλήματα που δεν λύνονται σε μη υλικό επίπεδο όπου προκύπτουν, τελικά σωματοποιούνται. Αντίστροφα, τα προβλήματα που βλέπουμε σ’ ένα σώμα, μπορούν να μας καθοδηγήσουν να καταλάβουμε, πού ζορίζεται ένας άνθρωπος, ή τι τον ζορίζει.
Και γιατί πάντα αναφέρω και την ευεξία μαζί με την υγεία;
Γιατί, η ευεξία είναι το βαρόμετρο της υγείας.
Το πώς αισθάνεσαι κάθε στιγμή, σου δείχνει προς ποιά κατεύθυνση υγείας προχωράς: Αν νοιώθεις άσχημα, η υγεία σου τείνει να χειροτερεύει. Αν νοιώθεις καλά, τότε μάλλον βελτιώνεται. Φυσικά, αναφέρομαι όχι στην περίπτωση που νιώθεις καλά κατά ώρες, αλλά όταν η ευεξία σου εμφανίζεται σχετικά σταθερή, στη διάρκεια του 24ώρου.
Η κάθε περίπτωση όπως είπαμε, είναι μοναδική, επειδή ο καθένας μας είναι μοναδικός. Γι’ αυτό και οι θεραπείες πρέπει να εξατομικεύονται, να σχεδιάζονται δηλαδή στα μέτρα του πάσχοντος.
Αυτό σημαίνει ότι αν δυό άνθρωποι έχουν τα ίδια συμπτώματα, δε σημαίνει ότι πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα, ή ότι θα γίνουν καλά με την ίδια θεραπεία. Επίσης δύο άνθρωποι που ζουν υπό τις ίδιες δυσμενείς συνθήκες καθημερινότητας, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξουν τα ίδια προβλήματα υγείας.
Το τι κάνει έναν οργανισμό να νοσεί κι άλλον όχι, αν και ζουν σε παρόμοιες, δυσμενείς συνθήκες ζωής, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα. Οι γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, είναι δυσανάλογα ελλιπής, συγκριτικά με τις δυνατότητες της επιστήμης σήμερα.
Το άνοιγμα προς την ολιστική θεώρηση της υγείας, μας δίνει πολλές ελπίδες τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία μεγαλύτερου φάσματος ασθενειών. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κατάσταση ενός ανθρώπινου οργανισμού εκτιμάται συνολικά. Επειδή ο οργανισμός λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύνολο, η ορθή τακτική είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματά του συμμετρικά σε όλα τα επίπεδα ύπαρξής του, υλικά και μη.
Ας τον φροντίσουμε έτσι, ενιαία: σαν ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Με φροντίδα και ενδιαφέρον
Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach