ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΑ, ΦΥΣΙΚΑ

 

Όλα τους, αποτελούν δερματικά σοκ. Αν η έκτασή τους είναι μεγάλη, αποτελούν σοκ για όλο τον οργανισμό και πρέπει να αντιμετωπίζονται ιατρικά. Για τα μικρά σε έκταση και βάθος που μπορεί να περιποιηθεί κανείς μόνος του, υπάρχουν φυσικές λύσεις.

Σίγουρα θα έχετε βιώσει προσωπικά τέτοιες στιγμές από τα πρώτα σας χρόνια, όταν ανακαλύπτοντας τον κόσμο τριγύρω σας, τρέξατε κλαίγοντας πολλές φορές στη μαμά σας με ένα χτυπημένο ή κομμένο δαχτυλάκι, ή ένα γρατσουνισμένο γόνατο να σας το φροντίσει. Συχνά το φιλί της στο πονεμένο σας μέλος ήταν αρκετό να σας διώξει αμέσως τον πόνο, πριν το περιποιηθεί με τα υλικά πρώτων βοηθειών.

Και ναι, δεν ήταν ιδέα σας το ότι  σας πέρναγε ο πόνος με ένα φιλί. Η βιοενεργειακή θεραπεία, όπως λέγεται η θεραπεία με απλή επαφή με δριμεία πρόθεση να επέλθει θεραπεία,  διαπιστώνουν σήμερα οι επιστήμονες, ότι έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Το φιλί της μαμάς σας, παροχέτευε την ενέργεια του σοκ μακριά από το πονεμένο σας μέλος και πράγματι υποχωρούσε αισθητά ο πόνος, τόσο, που να μην αναστατώνει την παιδική ψυχή σας.

Αλλά ας έρθουμε σε πιο πρακτικές δράσεις:

Α) Η μη σωστή αρχικά αντιμετώπιση ενός εγκαύματος ή τραύματος, μπορεί να σας βάλει αργότερα σε μπελάδες, που δε φαντάζεστε όπως πόνο που διαρκεί, οιδήματα, μολύνσεις, αδυναμία χρησιμοποίησης του μέλους κ.ο.κ. Είναι λοιπόν σημαντικό, να γνωρίζετε επακριβώς τι πρέπει να κάνετε στα πρώτα λεπτά μετά το ατύχημα, ώστε αν είναι δυνατόν, πριν τελειώσει η μέρα, να έχετε απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα. Αυτά που θα σας περιγράψω, εφαρμόζονται σε ατυχήματα σε κάθε ηλικία και οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας του παθόντος.

Αν το έγκαυμα είναι απλό και το δέρμα δεν έχει ξεφλουδιστεί κατά την επαφή με το καυτό αντικείμενο, ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό και το σκεπάζουμε με μια χούφτα αλάτι ψιλό, μέχρι να σταματήσουμε να έχουμε αίσθηση καύσου. Συνήθως αυτή η φάση, διαρκεί 10-15 λεπτά.

Μετά τινάζουμε το αλάτι και εφαρμόζουμε την κρέμα της διάσωσης που περιέχει δροσοσταλίδες, από το μίγμα διάσωσης του Δρ Μπαχ. Αν το έγκαυμα είναι μεγάλο, ή τρομάξατε πολύ κατά την επαφή, ή ο παθών είναι μικρό παιδί, μπορείτε να πιείτε και 4 σταγόνες ανθοΐαμα διάσωσης Δρ Μπαχ, για να αφαιρεθεί από τον οργανισμό σας το ψυχικό σοκ.

Την κρέμα μπορείτε να την εφαρμόζετε κάθε λίγα λεπτά την 1η ώρα μετά το έγκαυμα και μετά πιο αραιά. Από το ανθοΐαμα, μπορείτε να πιείτε από 4 σταγόνες μερικές φορές την μέρα, μέχρι να σας περάσει το σοκ.

Β) Αν το δέρμα έχει ξεφλουδιστεί κατά την επαφή με το καυτό αντικείμενο, ή πρόκειται για επιφανειακό τραύμα (που δεν χρειάζεται ράψιμο), τότε διαλύστε λίγες σταγόνες (4-5) ανθοΐαμα διάσωσης σε ένα μικρό φλυτζάνι του καφέ νερό, για να το πλύνετε απαλά. Αλείψτε βάμμα ιωδίου περιμετρικά, έξω από το έγκαυμα ή το τραύμα και έξω ακόμη, από την περίμετρο ερεθισμού, και απλώστε πάνω στο έγκαυμα ή το τραύμα κρέμα διάσωσης Δρ Μπαχ.

Την επάλειψη με το βάμμα και τον καθαρισμό να τα κάνετε 1 φορά την μέρα. Την κρέμα να την εφαρμόζετε πολλές φορές τη μέρα, μέχρι να επουλωθεί η πληγή και να φύγει και το σημάδι. Η πληγή θα αρχίσει να κλείνει από την περιφέρεια προς το κέντρο, δημιουργώντας αρχικά ένα σκληρό κάλυμμα. Αυτό, δεν θα το αφαιρέσετε, γιατί προστατεύει το ευαίσθητο μέρος. Όταν η πληγή επουλωθεί, θα πέσει μόνο του.

Με τον ίδιο τρόπο περιποιούμαστε και τις κατακλίσεις. Σε βαθειά, ή μεγάλης έκτασης εγκαύματα, τραύματα ή κατακλίσεις, μπορείτε τις πρώτες μέρες να τοποθετήσετε επίσης, πλακίδια ή spray κολλαγόνου. Το κολλαγόνο θα διασπαστεί από τα υγρά της πληγής και θα χρησιμεύσει σαν δομικό υλικό για το χτίσιμο νέου ιστού.

Όταν πάψει πλέον να βγάζει υγρά, εφαρμόζετε το πρωτόκολλο που περιγράψαμε πιο πάνω, αντικαθιστώντας το κολλαγόνο με κρέμα διάσωσης Δρ Μπαχ.

Για την επούλωση πληγών, κατακλίσεων  και εγκαυμάτων σε ηλικιωμένους, διαβητικούς και άλλους ασθενείς που το σώμα τους έχει μικρή αναπλαστική ικανότητα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ταχύτητα επούλωσης αν προσθέσουμε από το στόμα ψευδάργυρο σε χάπι (Zinc). Ο ψευδάργυρος, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά να αναπλάθονται οι ιστοί  βαθύτερα και ταχύτερα.

Το βάμμα ιωδίου σε συνδυασμό με την κρέμα διάσωσης Δρ Μπαχ,  μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα:  Εφαρμόστε πρώτα το βάμμα πάνω και γύρω από το τσίμπημα, και μόλις στεγνώσει, την κρέμα διάσωσης Δρ Μπαχ, ή ένα σκεύασμα με αντιαλλεργική δράση.

Γιάννα Ρουσοδήμου

Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων