ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: ΚΑΝΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΟΥ

Αν είσαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μεγαλώνοντας, αναγκαστικά θα έχεις προβλήματα υγείας, καιρός να αλλάξεις άποψη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρεις στη ζωή σου, και βέβαια η ηλικία σου δεν μπορεί να αποτελεί έναν τέτοιο λόγο. Άλλωστε το βλέπεις καθημερινά γύρω σου: Υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι σε κάθε ηλικία, όπως υπάρχουν υγιείς άνθρωποι, επίσης σε κάθε ηλικία. Γιατί λοιπόν να είσαι ένας από τους ασθενείς και να μην είσαι ένας από τους υγιείς σε όλη σου τη ζωή;

Το φυσικό είναι, μεγαλώνοντας και παρατηρώντας τον εαυτό σου, να γίνεσαι όλο και πιο σταθερά υγιής και ευτυχισμένος-η. Όσο περισσότερα χρόνια ζεις με τον εαυτό σου, υποτίθεται ότι τόσο καλύτερα τον γνωρίζεις. Μπορείς όλο και ευκολότερα να καταλαβαίνεις τι του κάνει καλό και τι όχι, τι προτιμά και τι απεχθάνεται, τι χρειάζεται  και τι του είναι περιττό ή και επιζήμιο, κάθε στιγμή. Οπότε, φυσικά, μπορείς να τον φροντίζεις σωστότερα, πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Ή, μήπως όχι.

Η πραγματικότητά σου, πιθανόν να είναι διαφορετική. Η αντίληψη που έχεις για την πραγματικότητά σου, επίσης. Ίσως κι εσύ, όπως άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι, να μην ασχολείσαι πολύ με σένα. Ίσως να έχεις ενστερνιστεί τη γενική παραδοχή, ότι το να φροντίζεις τον εαυτό σου, σημαίνει αυτόματα, ένα κατεβατό πράγματα που θα πρέπει να στερείσαι καθημερινά και για πάντα.

Προτιμάς να χαρείς αυτή τη ζωή, όσο μπορείς χωρίς περιορισμούς, τουλάχιστον όσο είσαι νέος/α. Να φας ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, ή και καθόλου, να πιείς, να ξενυχτήσεις, να έχεις πολλές σχέσεις, να ντύνεσαι άβολα για να εντυπωσιάσεις, να δουλεύεις μέχρις τελικής πτώσεως, να συσσωρεύεις αγαθά παραπάνω από όσα χρειάζεσαι, να κάνεις ό,τι σου περνά από το κεφάλι, ή ό,τι νομίζεις ότι μπορεί να στερηθείς μεγαλώνοντας. Είναι όμως έτσι;

Από πότε το να αισθάνεσαι άσχημα μετά από μπερδεμένα γεύματα, ή μετά από μέρες αφαγίας, ή μέσα σε ασφυκτικά ρούχα, ή παπούτσια που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να γκρεμοτσακιστείς, μπορεί να σου φέρει ευχαρίστηση; Πόσο όμορφα μπορεί να νοιώθεις μετά από δεκαπέντε ώρες δουλειάς, ή από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή ουσιών χωρίς ουσιαστικό μέτρο;

Πόσο δυνατός-η και πλήρης μπορείς να αισθάνεσαι μετά από δέκα, είκοσι νύχτες συνουσιασμού με διαφορετικούς παρτενέρ; Πόση πληρότητα μπορεί να σου φέρει η υπερσυσσώρευση πραγμάτων, που στην ουσία δεν χρειάζεσαι; Αναρωτήσου λίγο.

Αναρωτήσου όσο μπορείς πιο αντικειμενικά. Αν σε υποχρέωνε κάποιος να τρως τα μπερδεμένα γεύματα που επιλέγεις, ή να στερηθείς την τροφή σου, να χωράς μέσα σε άβολα ρούχα ή παπούτσια, να δουλεύεις μέχρις εξάντλησης, να καταναλώνεις ποσότητες ποτού ή ουσιών που διαταράσσουν την αντίληψή σου, να συνουσιάζεσαι χωρίς διακοπή μέχρι τελικής πτώσεως, δεν θα θεωρούσες όλα αυτά, μεθόδους εξόντωσής σου;

Τι σε κάνει λοιπόν, να επιλέγεις  να υποβάλλεις μόνος/η τον ίδιο σου τον εαυτό, σε μια αλληλουχία τέτοιων φθοροποιών καταστάσεων; Το σκέφτηκες μόνος/η σου, ή σου το υπέβαλε νοητικά  η βιομηχανία παροχής τέτοιων υπηρεσιών;

Αν όμως αφουγκράζεσαι, παρατηρείς τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα: Σώμα-Ψυχή-Πνεύμα, μπορείς να ξέρεις κάθε στιγμή τι χρειάζεσαι, τι σου κάνει καλό και τι πραγματικά επιθυμείς εσύ, όχι τι σου υποβλήθηκε. Μετά επιλέγεις αν θα προσφέρεις στον εαυτό σου αυτό που χρειάζεται, ή όχι. Από την επιλογή σου αυτή, θα εξαρτηθεί η ευεξία και κατά συνέπεια, η υγεία σου, ή αυτό που λες συνολικά, ποιότητα ζωής.

Μάθε να θέτεις τα δικά σου σημεία αναφοράς σε κάθε επίπεδο. Κανείς δεν πρόκειται να σου παραχωρήσει μια καλή ζωή. Αυτή, μόνον εσύ μπορείς να την διεκδικήσεις για τον εαυτό σου, με τρόπους που θα σου ταιριάζουν. Αν νοιώθεις υποχρεωμένος/η να ακολουθείς το ρεύμα, ώστε να νοιώθεις ασφαλής, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι μπορεί να νοιώθεις έτσι ασφαλής, αλλά δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα είσαι και υγιής ή ευτυχής έτσι.

Κι όταν φτάσεις στη μέρα που θα τελειώσει η ζωή σου στη Γη, δεν είναι απαραίτητο αυτή να είναι μια μέρα πόνου, όπως παρουσιάζεται από το κοινωνικό ρεύμα. Μπορεί να είναι μια μέρα πληρότητας, χαράς και λαχτάρας για νέες περιπέτειες, χωρίς τους περιορισμούς ενός υλικού σώματος πλέον.

Είναι στο χέρι σου, λοιπόν. Μεγαλώνοντας, μπορείς να επιλέξεις να γίνεσαι υγιέστερος /η και ευτυχέστερος. Αυτό είναι μια αληθινή εμπειρία ζωής!

Γιάννα Ρουσοδήμου

Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων