Covid-19 και άλλες μολυσματικές ιστορίες
Τι μας προκαλεί τόσο πανικό; Οι ιοί ανακαλύφθηκαν φέτος; Ή ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε την απειλητική ισχύ τους;
Τι είναι αυτό που μας κάνει ευάλωτους σε επιδημίες μεγάλης έκτασης και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, ώστε να παραμείνουμε υγιείς;
Τα μικρόβια και οι ιοί αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Τόσο της ανθρώπινης, όσο και γενικά της ζωής.
Τους τελευταίους μήνες όμως, δόθηκε μεγάλο βάρος της ενημέρωσης στον Covid-19, που θεωρήθηκε ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή, την Νο1 απειλή για τη ζωή μας και υπήρξαν αμέτρητες προτροπές για χρήση αντισηπτικών και απολυμαντικών, ως μέσων προστασίας απ’ αυτόν.
Αυτά, είναι σίγουρα καλά προληπτικά μέσα εφόσον η χρήση τους είναι λογική και δεν γίνεται κατάχρηση. Γιατί η άλλη όψη του νομίσματος λέει, ότι η κατάχρηση αντισηπτικών και απολυμαντικών, επιφέρει έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που προσπαθούμε να αποφύγουμε: Την δημιουργία ανθεκτικών στελεχών, όλων των μικροβίων.
Μπορεί ο στόχος μας να είναι αυτή τη στιγμή ο ιός Covid-19, αλλά αναπόφευκτα σκοτώνουμε κατά τις απολυμάνσεις πάμπολλα, άλλα μικρόβια. Όλα αυτά τα μικρόβια, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν μεταλλάσσονται, δημιουργώντας με τον καιρό, στελέχη όλο και πιο ανθεκτικά στα αντισηπτικά και απολυμαντικά μας. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες ευθύνονται για μεγάλο αριθμό θανάτων σήμερα, προέκυψαν ακριβώς από αυτό: Από την υπερβολική χρήση απολυμαντικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.
Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν, είναι: Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον, μια γενικευμένη επιθετικότητα ιών και βακτηριδίων, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των αντισηπτικών και απολυμαντικών μας;
Καθόλου προετοιμασμένοι. Ήδη τα αντιβιοτικά μας, δεν μπορούν να σκοτώσουν βακτηρίδια που επέζησαν της χρήσης απολυμαντικών στα νοσοκομεία, δημιουργώντας θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις και οι ιοί είναι ακόμη πιο δύσκολη κατηγορία, επειδή τα αντιιικά φάρμακα είναι ελάχιστα και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Τι μας μένει λοιπόν; Πώς θα προφυλαχθούμε;
Αρχικά να σταματήσουμε τις καταχρήσεις αντισηπτικών και απολυμαντικών. Εφόσον εξυγιάναμε το σπίτι μια φορά και εφόσον ακολουθήσαμε τις οδηγίες της υγειονομικής αρχής να παραμείνουμε σ΄αυτό, δεν χρειάζεται να στεκόμαστε όλη την ώρα με το απολυμαντικό στο χέρι. Εξυγιαίνουμε μόνο, ό,τι εισέρχεται στο χώρο.
Μετά, να προσπαθήσουμε να συγκροτηθούμε και πάλι. Να αφήσουμε στην άκρη τον πανικό και να σκεφτούμε τι άλλο έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, πέρα από τη χημεία.
Όπως για κάθε τι, η φύση έχει και τώρα λύσεις για μας. Η φύση, μας παρέχει πληθώρα εργαλείων, τόσο για να αυξήσουμε τις αντοχές του οργανισμού μας έναντι ιών και βακτηριδίων, όσο και για να εξυγιάνουμε το περιβάλλον μας με ασφαλείς τρόπους.
Αιθέρια έλαια
Όλα τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
Δεν επιτρέπεται όμως να τα χρησιμοποιείτε αδιάλυτα, εκτός από την λεβάντα, γιατί είναι υπερσυμπυκνωμένα και καυστικά. Αραιώνετέ τα πάντα σε αναλογίες 1-2 σταγόνες ανά 5ml ελαίου ή οινοπνεύματος 40o-70ο, αν θέλετε να τα εφαρμόσετε στο δέρμα, ή βάλτε 5-10 σταγόνες σε συσκευές καύσης, ή σε ζεστό νερό, αν θέλετε να προκαλέσετε τη διασπορά τους στο χώρο.
Στη Γαλλία, αιώνες τώρα, χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία αιθέριο έλαιο άρκευθου (juniper) σε σπρέι, σαν αντισηπτικό χώρου.
Μπορείτε κι εσείς να βράσετε νερό και να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο juniper, για να εξυγιάνετε φυσικά, τον αέρα του σπιτιού σας. Η χρήση του όμως, αντεδείκνυται στις έγκυες. Όσες εγκυμονείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, ή ανθέων νεραντζιάς, που είναι ασφαλή για σας.
Μπορείτε επίσης, να διαλύσετε αιθέρια έλαια σε λάδι βάσης (1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο, σε 5ml έλαιο βάσης) και με αυτό το μείγμα να αλείψετε την ράχη της παλάμης και την είσοδο των ρουθουνιών σας εξωτερικά, ώστε να κρατήσετε μακριά τους ιούς από το αναπνευστικό σας. Αν δεν έχετε προβλήματα υπέρτασης, προτιμήστε αιθέριο έλαιο θυμαριού, αλλιώς βάλτε κανέλλα, πορτοκάλι ή ό,τι άλλο αιθέριο έλαιο έχετε.
Μπορείτε ακόμη, να κάνετε ένα μίγμα με αιθέρια έλαια, αρκεί να κρατήσετε την σωστή αναλογία (1-2 σταγόνες συνολικά, ανά 5ml έλαιο βάσης).
Αν δεν έχετε αιθέρια έλαια στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε αφεψήματα από θυμάρι, γαρύφαλλο, κανέλλα, ή φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού και να τα αφήσετε να διαχυθούν στο χώρο.
Τόνωση ανοσοποιητικού
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ο φρουρός του σώματός μας. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχει αρκετή ασφάλεια απέναντι στις λοιμώξεις.
Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας παίρνοντας βιταμίνη C, όπως κάνουμε στους χειμερινούς μήνες για να αποφύγουμε τα συνάχια και την γρίππη. 1000mg βιταμίνη C κάθε πρωί σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό, είναι συνήθως μια καλή τακτική πρόληψης. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε εκχύλισμα, ή βάμμα εχινάκειας. Η εχινάκεια εκτός από το ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, έχει και καλή ιοκτόνο δράση. Το καλύτερο είναι, να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ, 20 μέρες το καθένα.
Όταν στο περιβάλλον μας εμφανιστούν κρούσματα της ίωσης, η προσθήκη εκχυλίσματος πρόπολης σε δόση πρόληψης κι όχι θεραπείας, μπορεί να μας δώσει ένα επιπλέον χέρι βοήθειας. Προσοχή όμως: Μην χρησιμοποιείτε την πρόπολη, αν δεν αντιμετωπίζετε πραγματικό κίνδυνο. Η πρόπολη έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, που μπορεί να την χρειαστείτε πραγματικά, κάποια στιγμή. Δεν πρέπει να «καίμε», από φόβο και μόνο, τα όπλα μας.
Επίσης, ας μην παραβλέπουμε το ότι η υπερβολική διέγερση του ανοσοποιητικού, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή να κάνει τον οργανισμό μας να στραφεί ενάντια στον εαυτό του.
Όλα χρειάζονται μέτρο και προσοχή. Ο πανικός, είναι πάντα κακός σύμβουλος.
Αλκαλοποίηση και οξυγόνωση
Είναι από παλιά γνωστό, ότι οι παθογόνοι ιοί και τα βακτηρίδια, επιβιώνουν ευκολότερα και αναπτύσσονται ταχύτερα σε όξινο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι ένας οργανισμός σε οξέωση, αρρωσταίνει ευκολότερα και βαρύτερα, από έναν αλκαλοποιημένο οργανισμό.
Τι όμως, προκαλεί στον οργανισμό οξέωση:
• Οι κακές σκέψεις και τα ζοφερά συναισθήματα. Φόβος, θλίψη, θυμός, απογοήτευση, αυτοοκατάκριση κλπ, προκαλούν τη χειρότερη μορφή οξέωσης στον οργανισμό, επειδή η οξέωση αυτή φτάνει κατευθείαν στον πυρήνα των κυττάρων και ανταποκρίνεται ελάχιστα στους αλκαλοποιητές, αν η σκέψη δεν αναπτερωθεί και το συναίσθημα δεν γίνει ευχάριστο ακολούθως.
• Η ζάχαρη θεωρείται, όσον αφορά τις τροφές, ο χειρότερος οξεοποιητής για το σώμα. Είτε αυτούσια, είτε κρυμμένη σε τροφές και ποτά, είναι το ίδιο επικίνδυνη.
• Η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Το όξινο, πόσιμο νερό.
• Οι τροφές που ταλαιπωρούνται στο μαγείρεμα π.χ. τηγανισμένες
• Οι συσκευασμένες και πολυκαιρισμένες τροφές.
• Οι τροφές που φυλάσσονται σε πλαστικά σκεύη, ή σερβίρονται σε κακής ποιότητας πορσελάνες (τα κακής ποιότητας υλικά των σκευών φύλαξης ή σερβιρίσματος, μπορούν όχι μόνο να οξεώσουν, αλλά και να δηλητηριάσουν την τροφή μας).
Προτιμήστε φρέσκες τροφές της περιοχής που ζείτε, τροφές της εποχής, τροφές που χρειάζονται λίγο, ή καθόλου μαγείρεμα. Μαγειρέψτε μικρές ποσότητες. Τρώτε το φαγητό σας όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα που το μαγειρέψατε.
Στα φαρμακεία, θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής, που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την αλκαλοποίηση του οργανισμού σας. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας και χρησιμοποιήστε τα με σύνεση και μέτρο.
Δώστε το βάρος, στο:
Να βγείτε από τις καθηλωτικές σκέψεις και τα αρνητικά σας συναισθήματα το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς γι’ αυτό.
Να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ώστε να μην χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής για αλκαλοποίηση.
Άλλωστε:
Η χρήση των αλκαλοποιητών, μπορεί να βοηθήσει μόνο προσωρινά. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υγιεινές συνήθειες μιας ζωής.
Και μην ξεχνάτε την οξυγόνωση. Το οξυγόνο μειώνει τα οξέα στο σώμα και βελτιώνει την υγεία και ευεξία μας σε κάθε επίπεδο. Ανανεώνετε συχνά τον αέρα του σπιτιού σας, ώστε να διατηρείται υψηλή η περιεκτικότητά του σε οξυγόνο. Το αναπνευστικό μας σύστημα βασίζεται σ’ αυτό και η λειτουργία του μυαλού μας επίσης.
Βγείτε στον ήλιο. Ο ήλιος εξυγιαίνει, φτιάχνει τη διάθεση και βοηθά στην ανάκαμψη από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο.
Υιοθετήστε θετικές για τη ζωή συνήθειες και διατηρήστε τις στο χρόνο, ώστε να είστε πάντα υγιείς, να διδάσκετε με το παράδειγμά σας και να στηρίζετε την υγεία της κοινότητας στην οποία ζείτε.
Δράστε υπεύθυνα.
Με φροντίδα και ενδιαφέρον
Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Ολιστικός Φαρμακοποιός- Life Coach
Συγγραφέας