Πρόληψη κορονοϊού & άλλων λοιμώξεων, με αντισηπτικά & απολυμαντικά

….Αφορμή γι΄αυτή, τη σε συνέχειες νέα γραφή του άρθρου μου “Covid-19 και άλλες μολυσματικές ιστορίες”, στάθηκαν μερικά μηνύματα που έλαβα, κυρίως από αναγνώστες ομογενείς από το εξωτερικό, ότι δεν καταλάβαιναν κάποιους από τους όρους που χρησιμοποίησα εκεί. Έτσι το ξαναγράφω, επεξηγώντας ό,τι επισημάνθηκε ότι χρειάζεται να εξηγηθεί καλύτερα.

 

Τι μας προκαλεί τόσο πανικό με έναν ιό; Οι ιοί ανακαλύφθηκαν φέτος; Ή ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε την απειλητική ισχύ τους;

Τα μικρόβια και οι ιοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Τόσο της ανθρώπινης, όσο και γενικά, της ζωής.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να ευάλωτους σε λοιμώξεις και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, ώστε να παραμείνουμε υγιείς;

Αυτές τις μέρες, δόθηκε μεγάλο βάρος της ενημέρωσης, στις προτροπές για χρήση αντισηπτικών και απολυμαντικών μέσων, ως μέσο προστασίας από τον Covid-19.

  • Τα αντισηπτικά και απολυμαντικά, είναι σίγουρα ένα καλό προληπτικό μέσο ενάντια στα μικρόβια, εφόσον η χρήση τους είναι λογική και δεν γίνεται κατάχρηση.

Γιατί η άλλη όψη του νομίσματος λέει, ότι

  • η κατάχρηση αντισηπτικών και απολυμαντικών, επιφέρει έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που προσπαθούμε να αποφύγουμε: Την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.

Μπορεί ο στόχος μας να είναι αυτή τη στιγμή ο ιός Covid-19, αλλά αναπόφευκτα, σκοτώνουμε κατά τις απολυμάνσεις πάμπολλα, άλλα μικρόβια. Όλα αυτά τα μικρόβια, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν μεταλλάσσονται, προσαρμόζουν δηλαδή το γενετικό τους υλικό, δημιουργώντας με τον καιρό, απογόνους (στελέχη) όλο και πιο ανθεκτικούς στα αντισηπτικά και απολυμαντικά μας.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες ευθύνονται για μεγάλο αριθμό θανάτων σήμερα, προέκυψαν ακριβώς εξαιτίας αυτού: Της υπερβολικής χρήσης αντισηπτικών, απολυμαντικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.

Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν, είναι:

Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον, μια γενικευμένη επιθετικότητα μικροβίων, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των αντισηπτικών και απολυμαντικών μας;

Δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι. Ήδη τα αντιβιοτικά μας, δεν μπορούν να σκοτώσουν βακτηρίδια που επέζησαν της χρήσης απολυμαντικών στα νοσοκομεία, δημιουργώντας θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι ιοί είναι ακόμη πιο δύσκολη κατηγορία, επειδή τα αντιιικά φάρμακα είναι ελάχιστα και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Τι μας μένει λοιπόν; Πώς θα προφυλαχθούμε;

  • Αρχικά να σταματήσουμε τις καταχρήσεις αντισηπτικών και απολυμαντικών. Εφόσον εξυγιάναμε το σπίτι μια φορά και εφόσον ακολουθήσαμε τις οδηγίες της υγειονομικής αρχής να παραμείνουμε σ΄αυτό, δεν χρειάζεται να στεκόμαστε όλη την ώρα με το απολυμαντικό στο χέρι. Εξυγιαίνουμε μόνο, ό,τι εισέρχεται στο χώρο.

Μετά,

  • να προσπαθήσουμε να συγκροτηθούμε και πάλι. Να αφήσουμε στην άκρη τον πανικό και να σκεφτούμε τι άλλο έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, πέρα από τη χημεία;

Έχουμε την φύση.

Όπως για κάθε τι, η φύση έχει και τώρα λύσεις για μας. Η φύση, μας παρέχει πληθώρα εργαλείων, τόσο για να

  • αυξήσουμε τις αντοχές του οργανισμού μας έναντι των μικροβίων,

όσο και για να

  • εξυγιάνουμε το περιβάλλον μας με ασφαλείς τρόπους.

Γιαννούλα Ρουσοδήμου                                                                                                                            Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…..

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων