Αλκαλοποίηση του οργανισμού, είναι να μετατρέψεις το εσωτερικό του περιβάλλον από όξινο, σε ελαφρώς αλκαλικό.
Ως όξινο, χαρακτηρίζεται ένα περιβάλλον που είναι, σαν να έχει ξύδι.
Αντίθετα, ως αλκαλικό ή βασικό, χαρακτηρίζεται ένα περιβάλλον που είναι, σαν να έχει σόδα.
Για να λειτουργεί ο οργανισμός μας σωστά, χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα οξέα και στα αλκάλια του, χρειάζεται δηλαδή, να βρίσκεται σε μια καλή οξεο-βασική ισορροπία.
Τα οξέα και τα αλκάλια, τα μετράμε στο ανθρώπινο σώμα στα υγρά του: κυρίως στο σάλιο (συνήθως με ph μετρικό χαρτί – το βρίσκουμε στα φαρμακεία) και στο αίμα. Σε μια κλίμακα μέτρησης οξέων-βάσεων (=κλίμακα ph) από 1 έως 14, η κατάσταση της τέλειας υγείας προσδιορίζεται κάπου στη μέση, σε τιμές ph 7,2-7,4 (=ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον).
Αν οι βάσεις-αλκάλια αυξηθούν πάνω από το φυσιολογικό, ο οργανισμός εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία του. Αν το ph αυξηθεί πάνω από 7,4, η κατάσταση του οργανισμού χαρακτηρίζεται ως αλκάλωση, το περιβάλλον δηλαδή γίνεται πολύ αλκαλικό και τα όργανά μας ζορίζονται να λειτουργήσουν.
Ανάλογα, αν τα οξέα αυξηθούν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα και πάλι ο οργανισμός εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία του. Μετρώντας σε κλίμακα ph, αν το ph μειωθεί κάτω από 7,2, η κατάσταση του οργανισμού χαρακτηρίζεται ως οξέωση, το περιβάλλον δηλαδή γίνεται λίγο ή πολύ όξινο.
Από τα δύο άκρα, πιο επιζήμιο είναι το πολύ όξινο περιβάλλον, επειδή εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία των κυττάρων, κάνει τον οργανισμό ευάλωτο και σε λοιμώξεις από ιούς, βακτηρίδια και μύκητες.
Είναι από παλιά γνωστό, ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιβιώνουν εύκολα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε όξινο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει, ότι ένας οργανισμός με όξινο περιβάλλον, αρρωσταίνει εύκολα και άσχημα.
Τι όμως, προκαλεί στον οργανισμό οξέωση:
• Οι κακές σκέψεις και τα ζοφερά συναισθήματα. Φόβος, θλίψη, θυμός, απογοήτευση, αυτοοκατάκριση κλπ, προκαλούν τη χειρότερη μορφή οξέωσης στον οργανισμό, επειδή η οξέωση αυτή, φτάνει κατευθείαν στον πυρήνα των κυττάρων και ανταποκρίνεται ελάχιστα στους αλκαλοποιητές, αν η σκέψη δεν αναπτερωθεί και το συναίσθημα δεν γίνει ευχάριστο ακολούθως.
• Η ζάχαρη θεωρείται, όσον αφορά τις τροφές, ο χειρότερος οξεοποιητής για το σώμα. Είτε αυτούσια, είτε κρυμμένη σε τροφές και ποτά, είναι το ίδιο επικίνδυνη.
• Τα πολλά γαλακτοκομικά.
• Το όξινο, πόσιμο νερό.
• Οι τροφές που ταλαιπωρούνται στο μαγείρεμα. Π.χ. οι τηγανισμένες.
• Οι συσκευασμένες και πολυκαιρισμένες τροφές.
• Οι τροφές που φυλάσσονται σε πλαστικά σκεύη, ή σερβίρονται σε κακής ποιότητας πορσελάνες (τα κακής ποιότητας υλικά των σκευών φύλαξης ή σερβιρίσματος, μπορούν όχι μόνο να οξεώσουν, αλλά και να δηλητηριάσουν την τροφή μας).
Προτιμήστε:
φρέσκες τροφές της περιοχής που ζείτε,
τροφές της εποχής,
τροφές που χρειάζονται λίγο, ή καθόλου μαγείρεμα.
Μαγειρέψτε μικρές ποσότητες. Τρώτε το φαγητό σας όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα που το μαγειρέψατε.
Στα φαρμακεία, θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιταχύνετε την αλκαλοποίηση του οργανισμού σας. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας και χρησιμοποιήστε τα με σύνεση και μέτρο.
Δώστε το βάρος, στο:
Να βγείτε από τις καθηλωτικές σκέψεις και τα αρνητικά σας συναισθήματα, το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς γι’ αυτό.
Να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ώστε να μην χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής για αλκαλοποίηση.
Άλλωστε:
Η χρήση αλκαλοποιητών, μπορεί να βοηθήσει μόνο προσωρινά. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υγιεινές συνήθειες μιας ζωής.
Γιαννούλα Ρουσοδήμου Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….