ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Πρόληψη λοιμώξεων, με αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια, είναι τα αποστάγματα των λουλουδιών, φύλλων, φλοιών, ριζών, σπόρων διαφόρων φυτών και δέντρων. Συγκεντρώνουν όλη τη δύναμη των φυτών, σε μερικές σταγόνες.

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα σαν υλικά και καυστικά, όταν χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πάντα διαλυμένα σε 100% αγνό φυτικό έλαιο (έλαιο βάση), εκτός από τη λεβάντα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αδιάλυτη.

Όλα τα αιθέρια έλαια, έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.

Για να τα χρησιμοποιήσουμε, τα διαλύουμε

  • σε φυτικά έλαια, όπως αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο, καρυδέλαιο (θα βρείτε στα φαρμακεία). Αυτά λέγονται, έλαια βάσης.

Επίσης, μπορούν να διαλυθούν

  • σε αλκοόλ. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα 40ο-70ο, ή λοσιόν οινοπνεύματος (θα βρείτε στα φαρμακεία) στην ίδια αναλογία.

Οι αναλογίες είναι:

  • 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 1 κουταλάκι του γλυκού (=5ml) έλαιο βάσης, ή αλκοόλ, ή
  • 10-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 50ml έλαιο βάσης, ή 50ml αλκοόλ.

Αν εγκυμονείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, ή ανθέων νεραντζιάς (Νερόλι), που είναι ασφαλή για σας.

Αν δεν έχετε προβλήματα υπέρτασης, προτιμήστε αιθέριο έλαιο θυμαριού, αλλιώς βάλτε κανέλλα, πορτοκάλι, λεμόνι, ή ό,τι άλλο αιθέριο έλαιο έχετε, ή προτιμάτε.

Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε ένα μίγμα από αιθέρια έλαια, αρκεί να κρατήσετε την σωστή αναλογία (1-2 σταγόνες συνολικά, ανά 5ml έλαιο βάσης).

Φυλάξτε το διάλυμα σε γυάλινο, σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο (θα βρείτε στα φαρμακεία), για να προφυλάξετε τα αιθέρια έλαια από το φως, που τα καταστρέφει.

  • Μπορείτε να αλείψετε 1-2 φορές τη μέρα, την ράχη της παλάμης σας και την είσοδο των ρουθουνιών σας εξωτερικά, με 2-3 σταγόνες από ελαιώδες διάλυμα των αιθερίων ελαίων, ώστε να κρατήσετε τους ιούς μακριά από το αναπνευστικό σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1-2 φορές τη μέρα, το διάλυμα αιθερίων ελαίων σε αλκοόλ για να απολυμάνετε έναν χώρο, ψεκάζοντάς το στον αέρα, ή πάνω σε αντικείμενα (μην ψεκάζετε πάνω σε αντικείμενα που επηρεάζονται αρνητικά από το αλκοόλ), ή στα χέρια σας, αν χρειαστεί.

Εκτός από το να ψεκάσετε αιθέρια έλαια διαλυμένα σε αλκοόλ, για να εξυγιάνετε τον αέρα του σπιτιού σας, μπορείτε να τα εξατμίσετε με 2 τρόπους:

  1. Ρίξτε 5-10 σταγόνες (ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου) αιθέριο έλαιο σε βραστό νερό και αφήστε το να εξατμιστεί στο χώρο.

ή

  1. Ρίξτε 5-10 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε νερό, στο κυπελλάκι συσκευής καύσης αιθερίων ελαίων (θα βρείτε στα φαρμακεία και στα καταστήματα ειδών σπιτιού) και ανάψτε από κάτω ένα κεράκι ρεσώ, για να ζεσταθούν και να εξατμιστούν στο χώρο.

Τα αιθέρια έλαια, μπορούν με φυσικό και ευωδιαστό τρόπο, να σας προσφέρουν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας απέναντι σε ιούς, βακτηρίδια και μύκητες, προστατεύοντας την υγεία και την ευεξία σας.

Αν δεν έχετε αιθέρια έλαια, μπορείτε να εξυγιάνετε τον αέρα του σπιτιού σας, βράζοντας σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, ή 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο ή κανέλλα, ή φλούδες από 2 πορτοκάλια ή λεμόνια και να αφήσετε τον ατμό να απλωθεί στον χώρο.

Γιαννούλα Ρουσοδήμου                                                                                                                            Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

 

 

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων