Θεραπεία και αποκατάσταση με Pilates

Πληθώρα ερευνών την τελευταία εικοσαετία, αποκρυπτογράφησαν έναν περίπλοκο ιδιοδεκτικό μηχανισμό, που βοηθάει στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, με τη συμμετοχή εν τω βάθει μυών πέριξ των σπονδύλων, των λεγόμενων σταθεροποιητών του κορμού. O πόνος, η χρόνια δυσλειτουργία, η έλλειψη άσκησης και η καθημερινή κακή στάση του σώματος, μεταξύ άλλων οδηγούν στην αδρανοποίηση αυτών των σταθεροποιητών μυών. Μια από τις πλέον αποδεδειγμένες μεθόδους εκγύμνασης των σταθεροποιητών μυών είναι το Pilates.

Το Pilates αποτελεί τη μέθοδο σωματικής εκγύμνασης και λειτουργικής αποκατάστασης που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και συστηματοποίησε ο γερμανικής καταγωγής Joseph Pilates. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εναλλακτικής άσκησης διεθνώς, με πολυάριθμους φανατικούς οπαδούς.

Το Pilates γοητεύει όχι μόνο με την απλότητα του, αλλά και γιατί πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. Όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο ίδιος ο Joseph Pilates « Ύστερα από δέκα συνεδρίες, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σώμα σας. Ύστερα από είκοσι συνεδρίες θα την δουν και οι άλλοι και ύστερα από τριάντα, θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο σώμα».

Πέρα από το αίσθημα ευεξίας και την καλυτέρευση του επιπέδου υγείας, το Pilates έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία της σπονδυλικής στήλης, καθώς αποτελεί μια από τις πιο έγκυρες και αποτελεσματικές μεθόδους αποκατάστασης. Η θεραπευτική άσκηση με Pilates, που ονομάζεται Clinical Pilates, αποτελεί την εξέλιξη της κλασσικής μεθόδου, η οποία επικεντρώνεται στην στάση του σώματος, στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, στην ισορροπία, στον μυϊκό έλεγχο, τη δύναμη, την ευλυγισία και τον έλεγχο της αναπνοής.

Η εφαρμογή του Clinical Pilates ενδείκνυται σε σοβαρές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης, όπου άλλα προγράμματα άσκησης αποφεύγονται. Σκοπός της είναι, να προσφέρει ένα προσαρμοζόμενο στην ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς πρόγραμμα ασκήσεων για την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών, με τελικό στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τελικά, την ποιότητα ζωής.

Συγκεκριμένα το Clinical Pilates απευθύνεται σε άτομα με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπου στοχεύει στη μείωση του πόνου και στην επαναφορά της λειτουργικότητάς της. Ιδανική μέθοδος αποτελεί επίσης για τους αθλητές, καθώς βελτιώνει και τελειοποιεί την τεχνική τους.

Το Clinical Pilates προσφέρει στους ηλικιωμένους ενδυνάμωση, συντονισμό, αύξηση της οστικής πυκνότητας και καλυτέρευση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, με αυτή την μέθοδο εκγύμνασης αποφεύγεται το stress και αποκαθίσταται ένα βαθύτερο αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Παρά το γεγονός ότι το Pilates μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους ασθενείς με ορισμένους τραυματισμούς, πρέπει να είναι εξειδικευμένο για τον κάθε ασθενή, προσαρμοσμένο πάνω στις δυνατότητες και τους στόχους του και να μην χρησιμοποιείται σαν γενικό εργαλείο για όλους. Το Clinical Pilates είναι κατάλληλο, γιατί η επιλογή των ασκήσεων γίνεται με βάσει τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Αυτό αυξάνει παράλληλα την γρήγορη αποκατάσταση, προσκομίζοντας τα βέλτιστα οφέλη.

Δήμητρα Παπαναστασίου

Φυσικοθεραπεύτρια – Εκπαιδεύτρια Clinical Pilates

 

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων