ΠΩΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

 

Χτίζω υγεία όταν… ή είμαι ευτυχισμένος/ η όταν…

Γκρεμίζω υγεία όταν…ή είμαι δυστυχισμένος/ η όταν…

Τα «ή» λειτουργούν ακριβώς, όπως είναι τοποθετημένα. Κάθε πράγμα που σου φέρνει στην καρδιά τη χαρά του παιδιού, χτίζει την υγεία σου και κάθε τι που κάνει την παιδική σου καρδιά δυστυχισμένη, καταστρέφει τελικά την υγεία σου.

Όσο χρονών κι αν είσαι είτε 1 είτε 101, η καρδιά σου είναι καρδιά μικρού παιδιού. Κι αν οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, οι εγωισμοί, σου τη σκλήρυναν με τα χρόνια, πάντα θα έχεις μια γωνίτσα παιδική καρδιά, που δε θα χαθεί ποτέ. Αυτή ψάξε και θα δεις, πόσο εύκολα θα ξεχωρίσουν στο νου σου τα πράγματα που έχουν αξία, από αυτά που φαίνονται, αλλά δεν έχουν αληθινή αξία.

Χτίζεις υγεία όταν: Γκρεμίζεις υγεία όταν:

Σκέφτεσαι θετικά.

Σκέφτεσαι αρνητικά.

Επιλέγεις ζωντανές, φρέσκιες, φυσικές τροφές.

 Επιλέγεις επεξεργασμένες, ραφιναρισμένες, πολυκαιρισμένες τροφές.

Εκφράζεσαι δημιουργικά.

Κρατάς κρυμμένες ή παραγκωνισμένες τις δημιουργικές σου δυνάμεις.

Εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις  ιδιαίτερες ικανότητες σου.

 Δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και υποτιμάς τις ικανότητες σου.

Πιστεύεις ότι μπορείς μ’ αυτό που είσαι, να φέρεις γύρω σου μια θετική αλλαγή και δρας προς αυτό τον στόχο.

 Αισθάνεσαι λίγος/η ή ανεπαρκής να επιδράσουμε θετικά στο περιβάλλον σου, οπότε δεν προσπαθείς καν.

Αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους, διδάσκοντάς τους, αλλά και μαθαίνοντας από αυτούς.

Βλέπεις τριγύρω με το μάτι της αυθεντίας. Θεωρείς ότι κανείς δε μπορεί να προσφέρει στη μάθησή σου και κάνεις το δάσκαλο σε όλους.

Θεωρείς ότι κάθε συνάνθρωπος σου είναι ένα ον εξαιρετικό, άξιο σεβασμού.

Θεωρείς, ότι δεν μπορείς να βρεις μέγεθος σαν το δικό σου. Πιστεύεις ότι ο καθένας, αξίζει λιγότερο από σένα.

Βρίσκεις τρόπους να φροντίζεις τον εαυτό σου, αποδίδοντάς του τον πρέποντα σεβασμό.

Εξαντλείς τον εαυτό σου ενεργειακά και σωματικά.

Η υποχρέωση στον εαυτό σου είναι πρωταρχική για σένα, ώστε να έχεις δυνάμεις και διάθεση να προσφέρεις μετά, καλύτερη ποιότητα υπηρεσίας σε όσους επιθυμείς, ή χρειάζεται να φροντίζεις

Παραπετάς τον εαυτό σου, με τη δικαιολογία ότι έχεις άλλους να φροντίσεις. Ο πεινασμένος όμως, δεν μπορεί να δώσει τροφή στον πεινασμένο.

Αφουγκράζεσαι το σώμα σου τόσο το φυσικό, όσο και το ενεργειακό, δίνοντάς τους του προσοχή όταν σου μιλάνε και αξιοποιώντας τη φωνή τους, βελτιώνεις τους χειρισμούς σου απέναντί τους.

Μπουκώνεσαι με δηλητήρια (ποτά, τσιγάρα, τροφή, εξαρτησιογόνες ουσίες), για να σταματήσεις να ακούς τον εαυτό σου, ή με την ελπίδα να πάψει να σου ζητάει φροντίδα.

Μοιράζεσαι τη χαρά σου με όλους.

Κρατάς τη χαρά για πάρτη σου.

Μοιραζεσαι τη θλίψη σου ακόμη κι αν εκτεθείς ή ενοχλήσεις και δεν την καταχωνιάζεις στην καρδιά σου.

Κρατάς τη θλίψη καλά κρυμμένη μέσα σου, γιατί δεν θέλεις να ενοχλήσεις ή να εκτεθείς, μέχρι τελικά να αρρωστήσεις εξαιτίας της.

Κάνεις σωστή διαχείριση των αγαθών που αποκτάς, ώστε να ανακουφίζεις και άλλους που προσωρινά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό σου δίνει χαρά και ικανοποίηση, που δε συγκρίνεται εύκολα.

Κρατάς σφιχτά τα αγαθά που σου προσφέρει η ζωή, για πιθανές μελλοντικές σου ανάγκες. Αυτό καταλήγει να σε κάνει στριφνό/ή, καχύποπτο/η και τελικά, δυστυχή.

 Όταν φοράς χρώμα.

Όταν φοράς απουσία χρώματος: μαύρο.

 

Δημιούργησε τη συνήθεια να παρατηρείς τον εαυτό σου σε κάθε επίπεδο: Τα συναισθήματα, τις σκέψεις , τις επιθυμίες σου. Παρατήρησε το σώμα σου σε καθημερινή βάση, ώστε να παρακολουθείς τις τυχόν αλλαγές του. Κάθε αλλαγή, σημαίνει κάτι.

Μην παραμελείς να ξεκουράζεσαι. Εννοείται, ότι δεν θα περιμένεις να τελειώσεις όλες σου τις δουλειές, για να ξεκουραστείς. Το ξέρεις άλλωστε, ότι οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν. Πάντα υπάρχει κάτι, που πρέπει να γίνει. Μην παρασύρεσαι από τις φροντίδες της ημέρας και μην περιμένεις, οι άλλοι να σου παραχωρήσουν χρόνο για ξεκούραση. Οι φροντίδες και οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος, δεν έχουν τελειωμό.

Διεκδίκησε χρόνο για τον εαυτό σου. Ίσως διευκολυνθείς, αν πιστέψεις ότι το 24ωρο στο εξής, θα έχει μόνο 23 ώρες για όλους τους άλλους. Ό,τι θέλεις να φροντίσεις γι’ αυτούς, θα πρέπει να το φροντίσεις μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Η μία ώρα που απομένει, ανήκει μόνο σε σένα. Μην την παραχωρείς. Μια ώρα την ημέρα στη διάθεση του εαυτού σου, για να σκεφθεί, να ξεκουραστεί, να ονειρευτεί, να σχεδιάσει, μπορεί να σου εξοικονομήσει τουλάχιστον 2-2,5 ώρες ταχύτερη διευθέτηση, των υποθέσεων της ημέρας σου. Δοκίμασέ το και θα δεις.

Σήμερα, ο διαθέσιμος χρόνος για τον εαυτό σου, μπορεί να είναι μηδενικός. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που αποδιοργανώνεσαι εύκολα, που δεν αντιλαμβάνεσαι τις ασθένειές σου από την αρχή, (παρά μόνο όταν σου δώσουν κραυγαλέα συμπτώματα), και που νοιώθεις, ότι δε μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τόσες φροντίδες. Αυτό όμως, μπορείς να το αλλάξεις πια.

Θα ήθελα να σου πω κάτι, που στην πραγματικότητα το ξέρεις μέσα σου: Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ταλαιπωρημένος/η, ζορισμένος/η, δυστυχισμένος/η, επειδή είσαι ενήλικας/η και έχεις υποχρεώσεις. Γεννήθηκες για να ζήσεις μια πλήρως ευτυχισμένη ζωή και είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου,να το επιδιώκεις κάθε μέρα.

Ξεκίνα σήμερα να αποδίδεις στον εαυτό σου την φροντίδα και τον χρόνο που δικαιούται και αξίζει. Αν το θελήσεις, μπορείς να βρεις τον τρόπο που σου ταιριάζει. Κι αν νομίζεις πως δε μπορείς μόνος/η σου, έλα να τον βρούμε μαζί.

Με φροντίδα και ενδιαφέρον

Γιάννα Ρουσοδήμου

Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων