ΧΡΩΜΑ: ΜΟΔΑ & ΣΥΝΗΘΕΙΑ vs ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ (Μέρος  Α΄)

Χρώμα: μια από τις πιο πλούσιες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Τα χρώματα, περικλείουν ενέργεια που αποδίδεται σε κάθε οργανισμό. Αυτή η ενέργεια των χρωμάτων, κάνει το βιολογικό σου ρολόι να χτυπά αρμονικά, περιορίζει τις απώλειες ενέργειας από τα βαθειά αποθεματικά του οργανισμού σου κι έτσι έμμεσα, συμβάλλει στην μακροβιότητά σου.

Θα κάνω μια παρένθεση για να εξηγήσω το «…βαθειά αποθεματικά…»:

Όταν γεννιόμαστε, κληρονομούμε από τους γονείς μας ένα, ας πούμε, «σακουλάκι» ζωτικής ενέργειας, που καθορίζει τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτή η ενέργεια βρίσκεται στα νεφρά μας και αποτελεί τα βαθειά αποθεματικά ενέργειας του οργανισμού μας.

Κάθε που η ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές, από τον ήλιο, τα χρώματα, τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας δεν είναι αρκετή για τα βγάλουμε πέρα, ο οργανισμός μας αντλεί ενέργεια από αυτό το «σακουλάκι», από τα βαθειά αποθεματικά του, δηλαδή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εξαντλείται ταχύτερα από το φυσιολογικό η ενέργεια που συντηρεί τη ζωή του. Αυτό σημαίνει, ότι τείνουμε να πεθάνουμε σωματικά, νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε καθοριστεί, επειδή εξαντλήσαμε την ενέργεια της ζωής μας, σε λιγότερο από τον αναμενόμενο αρχικά, χρόνο.

Ας κλείσουμε εδώ την παρένθεση.

Από όλα τα στοιχεία της φύσης, το κρύο, εξαντλεί ταχύτερα την ενέργεια του σώματος.

Το κρύο στο σώμα, το διαχειρίζονται τα νεφρά.

Η εποχή του κρύου στον κύκλο της ζωής μας, είναι η περίοδος των γηρατειών, της τελευταίας φάσης της ζωής μας δηλαδή, αν αυτή ακολουθήσει την φυσική της ροή. Οι γέροντες, κρυώνουν πολύ και τείνουν να καμπουριάζουν ευκολότερα από τους νέους, ακριβώς επειδή έχουν ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της βαθειών αποθεματικών, της ζωτικής τους ενέργειας, δηλαδή.

Το χρώμα που αντιστοιχεί στο κρύο, σύμφωνα με τη θεραπευτική της Άπω Ανατολής, είναι το μαύρο.
Είναι αποδεδειγμένο, ότι το μαύρο, εξαντλεί γρήγορα τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Το μαύρο δεν είναι στην πραγματικότητα χρώμα, αλλά απουσία χρώματος, οπότε αυτό που μας εξαντλεί, είναι στην ουσία: η απουσία χρώματος.

Ο οργανισμός, κάτω από ένα μαύρο ένδυμα αδυνατίζει νοητικά, σωματικά, συναισθηματικά και περιορίζεται στο να συντηρεί μόνο το πρακτικό κομμάτι της ζωής κι αυτό με κόπο και αίσθηση κακουχίας.

Μαύρο-κρύο-φθορά-θάνατος, είναι έννοιες ταυτόσημες για τον οργανισμό μας.

Αντίθετα, τα χρώματα, έχουν θεραπευτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες. Το φως, καθώς διαπερνά τα ρούχα μας, ή αντανακλάται στα αντικείμενα, μπορεί να θρέψει, να θεραπεύσει, να εξισορροπήσει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή και το πνεύμα μας.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το κάθε χρώμα, ανάλογα με το αν είναι θερμό, ή ψυχρό, εκπέμπει δονήσεις που προκαλούν αίσθημα αβεβαιότητας(ψύχρας), ή αντίθετα, ασφάλειας(ζεστασιάς).

Το χρώμα, επηρεάζει ολόκληρο το είναι σου. Είναι άμεσα συνυφασμένο με την ποιότητα της καθημερινής σου ζωής, στο σύνολό της. Μπορεί να μεταβάλει τη διάθεσή σου, ωθώντας σε προς την ευεξία, ή αντίθετα, προς την κατάθλιψη.

Παρατηρώντας τα χρώματα στο πρόσωπο και στο σώμα σου, ένας ειδικός, μπορεί να δει τα σημάδια μιας σωματικής, ή νοητικής πάθησης, όταν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Το χρώμα, μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα, το μυαλό, το συναίσθημά σου, ή να σε καθηλώσει σε μια αίσθηση ανημποριάς και μηδενισμού των πάντων. Για παράδειγμα, το σκούρο καφέ παρότι ζεστό χρώμα, κάνει την ενέργεια βαριά και δυσκίνητη μέσα σου. Γι’ αυτό, χρειάζεται να το συνδυάζεις με κόκκινο, ή με κίτρινο ώστε να διατηρήσεις την ζωντάνια σου.

Το ενδοκρινικό σου σύστημα, που εκκρίνει συνεχώς ορμόνες ρυθμίζοντας όχι μόνο τις σωματικές σου λειτουργίες, αλλά και τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου, ανταποκρίνεται άμεσα στο κάθε χρώμα, μεταβάλλοντας αναλόγως, τις ποσότητες των ορμονών που εκκρίνει.

Για παράδειγμα: το κόκκινο, διεγείρει την υπόφυση. Η υπόφυση τότε, εκκρίνει νευρομεταδότες, που μεταφέρουν τη διέγερση στον θυρεοειδή και ο θυρεοειδής στα επινεφρίδια, κάνοντάς τα να εκκρίνουν αδρεναλίνη.

Η αδρεναλίνη, προκαλεί με τη σειρά της διέγερση στους μυς, βάζοντας το σώμα σου σε ετοιμότητα για δράση. Αν συνεχίσει όμως να εκκρίνεται για κάποιες ώρες, θα νιώσεις άγχος, υπερένταση, θυμό, ευερεθιστότητα.

Το άγχος, η υπερένταση, ο θυμός, προκαλούν με τη σειρά τους αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, που κρατάει νερό στο σώμα, σαν μια κουβέρτα προστασίας από τη διαβρωτική δράση αυτών των συναισθημάτων. Το περίσσιο νερό όμως, πρήζει το σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλεί θλίψη και αίσθηση ανημποριάς, τα οποία προκαλούν πρόσθετο άγχος.

Αν το ερέθισμα παραμείνει για πολλές ώρες, ή μέρες, π.χ. αν ζεις σ’ ένα δωμάτιο με πολύ κόκκινο χρώμα, ή σιγοντάρεται η κατάσταση από μια άλλη αγχωτική συγκυρία ζωής, όλες οι παραπάνω λειτουργίες συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται συνεχώς, εξαντλώντας την ενέργεια του οργανισμού σου, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία σου.

Φαντάσου έναν στρατιώτη, σε διαρκή ετοιμότητα. Πόση περισσότερη ενέργεια ξοδεύει, συγκριτικά με όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας;

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΩΣ ΤΡΟΦΗ

Το χρώμα είναι ένα είδος τροφής, μια λεπτή μορφή ενέργειας θρέψης. Τα χρώματα που έχουν οι τροφές, μεταφέρουν πληροφορίες στο σώμα σου, όπως μεταφέρει πληροφορίες και το χρώμα στα ρούχα, ή το χρώμα σαν ακτινοβολία. Το πληροφορούν, για το τι συστατικά περιέχουν.
Το να κατανοήσεις τη σχέση του χρώματος με την τροφή, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να τραφείς, όπως χρειάζεσαι κάθε στιγμή.

Κάθε γεύμα, για να προσφέρει στον οργανισμό σου τα υλικά που χρειάζεται, θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλο το φάσμα των χρωμάτων. Όλες οι φυσικές τροφές που έχουν το ίδιο χρώμα, έχουν και ίδιες βιταμίνες. Ο οργανισμός σου, ανάλογα με το τι ουσίες χρειάζεται κάθε στιγμή, στην πραγματικότητα επιλέγει χρώμα κι όχι είδος τροφής.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι βιομηχανίες ανθυγιεινής διατροφής, που δημιουργούν γεύματα πολύχρωμα, ξεγελώντας το αισθητήριο του οργανισμού σου και παρασύροντάς σε ασυνείδητα, σε πολύχρωμες μεν, αλλά κενές από βιταμίνες και ιστικά άλατα τροφές.

Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα, που για τον άνθρωπο είναι το χρώμα της ζωής, μπορεί να μεταφραστεί σε κόκκινη πιπεριά που περιέχει πολλές βιταμίνες, ιστικά άλατα και αλκάλια τα οποία διευκολύνουν την απορρόφηση των ιστικών αλάτων.

Σε μια ανθυγιεινή τροφή όμως, μπορεί το κόκκινο να είναι πολυ-επεξεργασμένη σάλτσα ντομάτας, που περιέχει πολλά οξέα τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφά τα ιστικά άλατα της τροφής, στην οποία προστέθηκε. Και φυσικά, ως πολυ-συντηρημένο τρόφιμο, δεν προσφέρει βιταμίνες.

Ο οργανισμός, που μπορεί να έχει ανάγκη σε μια δεδομένη στιγμή π.χ. από τα ιστικά άλατα και τις βιταμίνες που περιέχονται σε κόκκινες φυσικές τροφές, σε ωθεί να φας κάτι κόκκινο. Ξεγελιέται όμως, επειδή βρίσκει ευκολότερα σάλτσα ντομάτας, απ’ ό,τι π.χ. κόκκινη πιπεριά, όπου κι αν βρίσκεται όταν πεινάσει.

Κι ενώ διάλεξε σωστά το χρώμα για να πάρει τις ουσίες που χρειάζεται, όταν σε λίγο αντιλαμβάνεται ότι η τροφή που έλαβε δεν του πρόσφερε αυτό που προσδοκούσε, ενεργοποιεί πάλι την όρεξη για να λάβει κι άλλη τροφή, αφού οι ανάγκες του δεν εξυπηρετήθηκαν.

Ζητά λοιπόν το χρώμα και θεωρεί ότι τα υπόλοιπα (=πως πρέπει να λάβεις φυσική, απλή, ζωντανή, φρέσκια τροφή), εννοούνται.

Όμως το έχεις εννοήσει;

Όχι βέβαια. Δεν έχεις εκπαιδευτεί γι’ αυτό. Μπορεί να το διαισθάνεσαι, αλλά την ώρα που πεινάς και έχεις ανάγκη να φας, ίσως δεν έχεις πολύ χρόνο διαθέσιμο για να βρεις κάτι κόκκινο και ταυτόχρονα φυσικό-υγιεινό να φας, εκεί όπου μπορεί να βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό όμως τελικά, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πολυφαγία και κατά συνέπεια, σε παχυσαρκία.

ΠΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Έρευνες έδειξαν, ότι το χρώμα ακόμη κι αν δεν το βλέπουμε, το «νιώθουμε». Οι τυφλοί, αντιλαμβάνονται τα χρώματα από την αίσθηση που αφήνουν.

Για να υπολογίσεις με πόση ενέργεια τροφοδοτούν τον οργανισμό σου τα χρώματα μόνο μέσω της όρασης, αρκεί να αναλογιστείς ότι αν κάποιος τυφλωθεί απότομα, μετά από 3 μέρες δε μπορεί να σταθεί στα πόδια του, καίτοι συνεχίζει να λαμβάνει υλική τροφή κανονικά.

Η ενέργεια που λαμβάνει από το φως-χρώμα μέσω της όρασης, είναι τόσο μεγάλη! Βέβαια, σταδιακά αναπτύσσει μεγαλύτερη ευαισθησία στους υποδοχείς του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών απέναντι στο φως-χρώμα και επανέρχεται σταδιακά η τροφοδοσία, οπότε ανακτά τις δυνάμεις του.

Μπορεί να ψάχνεις την αιτία της δυστυχίας, της κόπωσης, της αποδιοργάνωσης, της καθήλωσής σου στα μεγάλα και σημαντικά της ζωής και τελικά, αυτή να βρίσκεται σε λεπτομέρειες, όπως τα χρώματα της τροφής σου. Για φαντάσου!

Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2024.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων