Ο σύγχρονος τρόπος ζωής: άγχος, κακή διατροφή, ελλιπής άσκηση, κάπνισμα, έλλειψη ύπνου, έλλειψη έκφρασης ανέδειξε τα προβλήματα του καρδιαγγειακού στις πρώτες θέσεις συχνότητας, εμφανιζόμενων νοσημάτων. Ακόμη κι ένας άνθρωπος με γερή κράση και χωρίς κληρονομικότητα διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει κατά ή μετά από μια περίοδο έντονου στρες, κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Η καρδιά, το συναισθηματικό κέντρο του οργανισμού, επεξεργάζεται καθημερινά χιλιάδες συναισθήματα και καταπονείται από τις μεταπτώσεις τους. Παράλληλα, τα δηλητήρια που εισέρχονται στο σώμα από την τροφή, το νερό και τον αέρα, δεν την αφήνουν ανεπηρέαστη. Συχνά τα προβλήματα ξεκινούν από τα αγγεία της περιφέρειας και το πρόβλημα ακολούθως καταλήγει να πλήξει και τη βασίλισσα- καρδιά.
Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τις συνήθεις αιτίες των προβλημάτων του καρδιαγγειακού. Άλλωστε λίγο- πολύ όλοι ξέρετε το κακό που κάνει η κατανάλωση ζωικών λιπαρών, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες.
Θα σταθώ εδώ σε δύο άλλες αιτίες λιγότερο γνωστές: Την συναισθηματική γήρανση και τα παιδικά μαράζια. Αν και τα παιδικά μαράζια θεωρείται ότι επηρεάζουν βασικά το πάγκρεας, η καρδιά επίσης ταλαιπωρείται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω συναισθήματα, παραμένουν πολλά χρόνια μέσα μας, είτε επειδή δεν τα έχουμε διαχειριστεί ακόμη, είτε γιατί «ξαναματώνουμε» με αφορμή νέες αιτίες.
Π.χ. το παράπονο της έλλειψης συναισθηματικής επαφής με τους γονείς μας συντηρείται ή αναζωπυρώνεται, όταν διαπιστώνουμε ότι και οι δικές μας σχέσεις με τους συντρόφους ή τα παιδιά μας, δεν είναι τόσο βαθιές και ουσιαστικές όσο νομίζαμε. Καθώς λοιπόν η έλλειψη συναισθηματικής επαφής βρίσκεται μπροστά μας σε παρόντα χρόνο, τα συναισθήματα της θλίψης και της ματαίωσης κάνουν πάλι την καρδιά να χάνει τον ρυθμό της.
Άλλοτε πάλι εμείς οι ίδιοι, τείνουμε να αναζητούμε καταστάσεις που μας «ματώνουν» την καρδιά. Επαναλαμβάνουμε επιλογές και μοτίβα που ήδη ξέρουμε ότι είναι ψυχοφθόρα, ή και αδιέξοδα. Γιατί το κάνουμε αυτό; Είτε γιατί συνηθίσαμε να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες όσο κι αν πονούν, είτε γιατί κατά βάθος πιστεύουμε ότι ακόμη κι αυτή την ύστατη ώρα, οι γονείς μας θα τρέξουν να μας σώσουν κι έτσι θα καλύψουν τελικά, την συναισθηματική μας έλλειψη και θα γίνουμε πλέον πλήρεις.
Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει, είτε γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στα γεράματα, ή δεν ζουν, είτε οι σύντροφοί μας αρνούνται να παίξουν το ρόλο του γονέα που μας λείπει. Έτσι, ένας νέος φαύλος κύκλος ξεκινά, με τους συντρόφους να απομακρύνονται συναισθηματικά και η ιστορία να επαναλαμβάνεται, φορτώνοντας ακόμη πιο πολύ την ήδη ταλαιπωρημένη καρδιά μας.
Μπορεί να σας φαίνονται λίγο «φλου» όλα αυτά, αλλά σταθείτε ένα λεπτό να δείτε: η σκέψη που τώρα σας στεναχωρεί είναι μόνη της, ή έχει μαζί της κι όλες τις προηγούμενες της ζωής σας σκέψεις και καταστάσεις που σας είχαν πονέσει; Σκέφτεστε μόνο την τωρινή κατάσταση, ή έχετε κάνει τους πιο απίθανους συνειρμούς, θρηνώντας μαζί και για όλες τις προηγούμενες αδικίες της ζωή σας;
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Άλλωστε δεν έχω και τις γνώσεις να το κάνω. Ήθελα μόνο να επισημάνω, ότι το σώμα έχει μνήμη και ότι λειτουργεί σαν σύνολο. Λύστε κάθε ζήτημα σε παρόντα χρόνο και μην το κρύβετε, γιατί είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε στιγμή που δεν θα το περιμένετε και με τρόπο που δεν φαντάζεστε. Και τότε, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να λυθεί. Πληρώστε μετρητοίς τώρα. Η πίστωση έχει πάντα τόκο. Πολλές φορές, ο τόκος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το αρχικό χρέος, αν καθυστερήσετε πολύ.
Ο κράταιγος είναι ένα φυτό που έσπειρε το χέρι του Δημιουργού για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την καρδούλα μας υγιή και να ελέγξουμε τα άγχη που την κατατρώνε. Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού αν μείνουν για 5 λεπτά μέσα σε βραστό νερό και λαμβάνουμε κάθε μέρα 1 κούπα από αυτό το έγχυμα, μπορούν να βοηθήσουν να ελέγξουμε τη συναισθηματική μας φόρτιση, να μειώσουν τις αρρυθμίες, να βελτιώσουν την αιμάτωση της καρδιάς, να ρυθμίσουν την χοληστερίνη και την πίεση και να ξεκουράσουν γενικά το σύστημα.
Θεωρείται το καλύτερο βότανο για την γηρασμένη καρδιά και μπορεί να φέρει ανάκαμψη, ακόμη και σε περιπτώσεις αρχόμενης καρδιακής ανεπάρκειας. Συνδυάζεται σχεδόν με κάθε φαρμακευτική θεραπεία, εκτός από την θεραπεία με διγιταλίνη και παράγωγά της. Στα αρχικά στάδια καρδιαγγειακών διαταραχών, μπορεί να φέρει ισορροπία στο σύστημα κι έτσι να αποφευχθεί η χορήγηση φαρμάκων.
Είναι ασφαλές φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Μειώστε τις τιμές της ομοκυστεΐνης με έναν συνδυασμό φολικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12. Οι υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Μειώστε τις τιμές του ινωδογόνου, με Ω3, Β12, Β3(νιασίνη) και άσκηση.
Προσοχή στις φλεγμονές. Σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Φροντίστε κάθε σημείο του σώματος που εμφανίζει οποιαδήποτε φλεγμονή. Φλεγμονές χρόνιες μην ξεχνάμε ότι προκαλεί ανάμεσα στα άλλα και το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη. Οι φλεγμονές είναι φωτιές που σιγοκαίνε και μακροχρόνια επιβαρύνουν κάθε ζωτικό όργανο, προκαλώντας από καρδιολογικά επεισόδια, μέχρι καρκίνους.
Και είναι καλύτερα να τις προλαβαίνουμε, φροντίζοντας προληπτικά να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας με συνήθειες που βλάπτουν την ισορροπία του οργανισμού, παρά να τις θεραπεύουμε. Ένας δείκτης φλεγμονής και κινδύνου για την καρδιά, είναι η αντιδρώσα πρωτεΐνη C. Υψηλές συγκεντρώσεις της στο αίμα, προμηνύουν προβλήματα για την καρδιά. Μειώστε τις τιμές της με τζίντζερ, κουρκουμά, Ω3 λιπαρά οξέα ή βρωμελίνη
Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, επιβαρύνουν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς, αλλά και άλλων οργάνων όπως του συκωτιού, που αναγκάζεται να διυλίσει κάθε ουσία που μπαίνει στον οργανισμό.
Προσοχή ακόμη στην αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων πάνω από τα ασφαλή επίπεδα. Ενώ λίγο ανεβασμένες τιμές χοληστερίνης φαίνεται να φτιάχνουν την ψυχολογική διάθεση στους άνω των σαράντα και τους προστατεύουν από εγκεφαλικά επεισόδια, ταυτόχρονα αποδεικνύονται παράγοντες κινδύνου, για εκδήλωση καρδιολογικού προβλήματος.
Η χοληστερίνη σύμφωνα με άλλη μελέτη, αυξάνεται στο σώμα όταν υπάρχει φλεγμονή και τραυματισμός των αγγείων και δρα επισκευάζοντάς τα, γι’ αυτό δεν πρέπει να την κατεβάζουμε πολύ κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, προστατεύουν από την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Σήμερα κυκλοφορούν σκευάσματα Ω3 λιπαρών οξέων από λάδι σολομού και έλαιο μποράγκου που έχουν την ίδια δράση. Το αφέψημα ή το εκχύλισμα της αγκινάρας, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης αν δεν έχει απόκλιση από τα ανώτερα φυσιολογικά.
Το μεγαλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της χοληστερίνης, παραμένει βέβαια η βιταμίνη C, η οποία είναι βασικά υπεύθυνη για την συνοχή του τοιχώματος των αγγείων. Θυμηθείτε τους παλιούς ναυτικούς, που έχαναν τη ζωή τους από σκορβούτο, μια κατάσταση διάλυσης των τοιχωμάτων των αγγείων, λόγω έλλειψης φρέσκων τροφών, πλούσιων σε βιταμίνη C. Για τον έλεγχο της χοληστερίνης η βιταμίνη C χρησιμοποιείται σε δόσεις της τάξης των 3-5 γραμμαρίων την ημέρα, για 3-4 μήνες, μέχρι οι τιμές της χοληστερίνης να πέσουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά, το αποτέλεσμα συντηρείται με 1 γρ βιταμίνη C την ημέρα.
Μην παραλείψετε:
- Να καθαρίσετε το συκώτι. Μην το παραλείψετε όχι μόνο για αυτό, αλλά και για κάθε πρόβλημα. Θυμηθείτε, από το συκώτι περνούν τα πάντα. Είναι το καρμπυρατέρ του σώματος. Σε κάθε πρόβλημα, ό,τι πρόβλημα, μην παραλείπετε έναν καθαρισμό του με γαϊδουράγκαθο και ταραξάκο. Το συκώτι διαχειρίζεται τη χοληστερίνη. Καθαρίστε το και αναζωογονήστε το, για να κάνει αποτελεσματικότερη διαχείρισή της.
- Μηδενήστε αν μπορείτε τους παράγοντες φλεγμονής, ειδικά των αγγείων (κάπνισμα, στρες , αλκοόλ). Προβλήματα στα αγγεία, αναγκάζουν το σώμα να παράγει περισσότερη χοληστερίνη.
- Προσέχετε τι τρώτε και τι σκέφτεστε… Οι τροφές μπορούν να δώσουν ζωή, αλλά εξίσου εύκολα, μπορούν και να σκοτώσουν. Ο Ιπποκράτης έλεγε «Το φάρμακό σου, η τροφή σου. Η τροφή σου, το φάρμακό σου». Οι τροφές δεν είναι ακίνδυνες. Έχουν την ίδια δύναμη ή και μεγαλύτερη πολλές φορές, ακόμη κι από τα φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα καρδιολογικά επεισόδια, συμβαίνουν τη 2η μέρα των Χριστουγέννων και τη 2η μέρα του Πάσχα.
Το ίδιο εύκολα, σκοτώνουν και οι σκέψεις. Οι σκέψεις προκαλούν χημικές αντιδράσεις. Οι ενώσεις που προκύπτουν από τις αντιδράσεις αυτές, είτε είναι θεραπευτικές αν οι σκέψεις είναι θετικές, είτε είναι τοξικές αν οι σκέψεις είναι αρνητικές. Διαλέγεις και παίρνεις.
Γιάννα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας