ΧΡΩΜΑ: ΜΟΔΑ & ΣΥΝΗΘΕΙΑ vs ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ (Μέρος  Β΄)

Συνηθίσαμε να επιλέγουμε τα χρώματα των ρούχων που φοράμε εμείς, ή το σπίτι μας, υπακούοντας στις επιταγές της μόδας στην ένδυση, ή στη διακόσμηση.

Μήπως όμως μας συμφέρει περισσότερο, να εμπιστευθούμε το εσωτερικό μας αισθητήριο, αλλά και την αιώνια φύση που μας υποδεικνύουν τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους ανά εποχή, ανά συγκυρία, ώστε να διατηρήσουμε ευκολότερα την υγεία και την ευεξία μας;

ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;

Κάθε εποχή, η φύση έχει τα χρώματά της. Τα χρώματα αυτά, δεν είναι τυχαία. Έχουν λόγο, που εμφανίζονται εκεί. Σημαίνουν βέβαια τη φάση της ζωής που διανύει το φυσικό περιβάλλον, αλλά περιέχουν μηνύματα και για μας.

Μας δείχνουν ποιά παλέτα χρειαζόμαστε πάνω μας και γύρω μας κάθε εποχή, για να διαχειριστούμε μέσα μας την ισχύ των στοιχείων της φύσης, έτσι, ώστε να προφυλάξουμε την υγεία και την ευεξία μας.

Υπάρχουν όμως και τα χρώματα που ελκύουν περισσότερο την προσοχή μας και κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις μας, ανάλογα με τις καταστάσεις της ζωής, ή τις εξωτερικές συνθήκες.

Αυτά προτείνονται από το εσωτερικό μας αισθητήριο, ώστε να βοηθηθούμε όσο γίνεται περισσότερο, να ανταπεξέλθουμε στις συγκυρίες είτε είναι εξωτερικές, είτε εσωτερικές του οργανισμού μας.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο οργανισμός φαίνεται να διαθέτει ένα εσωτερικό αισθητήριο, μια σοφία, στο να επιλέγει ακόμη και χρώματα για να προφυλάσσει τον εαυτό του από κάθε απειλή.

Ο στόχος του είναι πάντα να ζήσει περισσότερο και καλύτερα, ειδικά, εάν είναι ικανοποιημένος από την ζωή του στη Γη.

Το λευκό, που είναι το πρώτο σε προτιμήσεις χρώμα σε ρούχα το καλοκαίρι, προφυλάσσει το σώμα από το να ζεσταίνεται υπερβολικά, λόγω της ιδιαίτερα διεισδυτικής ακτινοβολίας του ήλιου την εποχής αυτή.

Το μπλε,  που κυρίως το αναζητάμε στη θάλασσα, κατεβάζει την πίεση και δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επίσης κατεβάζει την νοητική πίεση, μειώνει το άγχος και την υπερένταση.

Αυτές τις ιδιότητες, τις έχει σε όλες του τις αποχρώσεις. Θυμήσου πώς νοιώθεις κάτω από το γαλάζιο του ουρανού, ή ατενίζοντας το πέλαγος.

Το μπλε, είναι επίσης το χρώμα που κατευνάζει τον πόνο και τις φλεγμονές. Μια λάμπα μπλε φωτός στο δωμάτιο ενός ασθενούς που πονάει, μπορεί να του φέρει ανακούφιση από τον πόνο σε λίγα λεπτά.

Το γαλάζιο φως, βοηθά επίσης στην ανάρρωση των βρεφών από τον ίκτερο.

Στο κοτέτσι, κάνει τις κότες να γεννούν  περισσότερα αυγά.

Αντίθετα, οι μύγες σταματούν να αναπαράγονται, ενώ αναπαράγονται ταχύτατα υπό κόκκινο φως.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το φθινόπωρο, που αναμένουμε σε λίγο με τα πορτοκαλί, κίτρινα, κόκκινα και πράσινα χρώματά του, μας προτείνει την παλέτα χρωμάτων που χρειάζεται ο οργανισμός μας εκείνη την εποχή, για να διατηρήσει την υγεία και την ευεξία του.

Με το πορτοκαλί, θα αντιπαλέψεις τη θλίψη από τη μείωση της έντασης και των ωρών του ηλιακού φωτός. Το πορτοκαλί πάνω σου και γύρω σου, θα σου ζεστάνει τη διάθεση και θα διώξει μακριά τις στενάχωρες σκέψεις σου. Είναι ένα χρώμα που φτιάχνει τη διάθεση κάθε εποχή.

Αν περπατάς κάθε μέρα το δειλινό, με το πορτοκαλί του ήλιου καταπρόσωπο, οι καταθλιπτικές σκέψεις υποχωρούν.

Το πορτοκαλί στο περιβάλλον και στα τρόφιμα, έχει επίσης, καθαρτική δράση, τόσο μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με κίτρινο.

Το πορτοκαλί ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, διεγείρει τα ενδιαφέροντα και αυξάνει τη δραστηριότητα

Καθώς πηγαίνουμε προς το χειμώνα, θα το βρούμε και στο χρώμα της φωτιάς, που τόσο ευχάριστα συντροφεύει τις μέρες και τις νύχτες της χειμερινής περιόδου.

Είναι το πιο φιλόξενο χρώμα, σε όλες του τις αποχρώσεις. Στο σπίτι, θα δημιουργήσει μια αίσθηση γλυκιάς φιλοξενίας. Η παλέτα του πορτοκαλί είναι ιδανική για το καθιστικό, όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια ή οι φίλοι και για τους ξενώνες.

Και, προσέξτε πόσο οργανωμένες είναι οι πληροφορίες που μας δίνει η φύση: Το πορτοκάλι, που έχει πορτοκαλί χρώμα, έχει στη φλούδα του ένα αιθέριο έλαιο που αυξάνει τη χαρά.

Δεν είναι καταπληκτικό;

Προσοχή όμως, στις υπερβολές στη χρήση του χρώματος, γιατί το πορτοκαλί αυξάνει την όρεξη.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Με το κίτρινο,  θα κρατήσεις το μυαλό σου δραστήριο όταν μελετάς, ή δημιουργείς.

Μην ξεχνάμε, ότι το φθινόπωρο με τα κίτρινα χρώματά του, συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων. Αλλά ξεκινά σχεδόν και κάθε νέος κύκλος δραστηριότητας.

Το κίτρινο, βοηθά στην εστίαση της προσοχής, στη μελέτη, στην ανάκληση πληροφοριών. Χρησιμοποίησέ το γι’ αυτά του τα χαρακτηριστικά, σε κάθε περίοδο μελέτης και εξετάσεων.

Το κίτρινο, πάντα ελκύει την προσοχή. Γι’ αυτό, είναι το καλύτερο χρώμα, για να ντύσεις τα παιδιά σου μια μουντή, βροχερή μέρα, ώστε να γίνουν ευδιάκριτα από τους οδηγούς αυτοκινήτων και να αποφευχθούν ατυχήματα.

Είναι το καλύτερο χρώμα για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό για τη ζωή και μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Χρησιμοποίησέ το όταν νιώθεις ότι κολλάς σε σκέψεις, συναισθήματα ή καταστάσεις και δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις παρακάτω. Θα σε ενθαρρύνει να κινητοποιηθείς και πάλι, να αφομοιώσεις ευκολότερα την ποικιλία των δραστηριοτήτων της ζωής και να φτάσεις στους στόχους σου!

Το κίτρινο βοηθά στην πέψη, αλλά ενεργοποιεί και τους μυς. Σε προκαλεί δηλαδή, να κινηθείς. Ενεργοποιεί επίσης το λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να στραγγίζει τα λιμνάζοντα υγρά από τους ιστούς. Στα έλαια για λεμφικό μασάζ, προστίθεται πάντα αιθέριο έλαιο λεμονιού, που βελτιώνει την κυκλοφορία. Αν αναλογιστούμε ότι το χρώμα του λεμονιού είναι κίτρινο, στην ουσία, προστίθεται κίτρινο χρώμα!

Αν θα έχεις προσέξει, το κίτρινο χρωματίζει όχι μόνο τα φθινοπωρινά φύλλα, αλλά και τα πρώτα άνθη της άνοιξης, που είναι επίσης εποχή υγρασίας. Την άνοιξη, αρχίζει επίσης να ανεβαίνει στην προτίμησή μας το φωτεινό κίτρινο και το πρασινοκίτρινο της φρέσκιας χλόης.

Το κίτρινο είναι ένα ισχυρό χρώμα. Ενθαρρύνει την πρακτική σκέψη, αποθαρρύνει την ονειροπόληση. Διεγείρει τον εγκέφαλο, πράγμα που βοηθά στην επαγρύπνηση και στην αποφασιστικότητα, αλλά αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Μπορεί επίσης, να σε κάνει νοητικά πιο αναλυτικό, αλλά και επικριτικό προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους.

Κι εδώ λοιπόν, χρειάζεται μέτρο στη χρήση του χρώματος.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο θα ισορροπήσει την ενέργεια της καρδιάς σου και θα ξεκουράσει τις αισθήσεις σου. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί-γαληνεύει, αναπαύει, θεραπεύει.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που είναι κουρασμένα τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά, ή νοητικά.

Η παραμονή σε φυσικό περιβάλλον πράσινου, θα σου φέρει ανακούφιση από το στρες και θα βοηθήσει να ανακτήσεις τις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές σου δυνάμεις.

Σε χώρους, δίνει αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη και αντοχή. Θυμήσου πώς αισθάνεσαι την άνοιξη, όταν πρασινίζουν τα πάντα.

Το πράσινο, ειδικά στην απόχρωση του λαχανί (πράσινο+κίτρινο) θεωρείται το χρώμα της νεότητας. Συνεπώς είναι ιδανικό για χώρους όπου ζουν ηλικιωμένα άτομα, γιατί τα ανεβάζει ψυχολογικά.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το κόκκινο θα σε ζεστάνει από την ψύχρα των κρύων ημερών. Ένα κόκκινο ρούχο, προστατεύει από το κρύο του χειμώνα αποτελεσματικότερα, από οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Δημιουργεί επίσης, αίσθηση συναισθηματικής ζεστασιάς, αυξάνει τη χαρά και διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων, φέρνει έξαψη, διεγείρει τις αισθήσεις, αυξάνει την θέληση για ζωή.

Αλλά και τα κόκκινα τρόφιμα, δημιουργούν αίσθηση ζεστασιάς στο σώμα.

Το κόκκινο και μια βόλτα δυόμισι ωρών στον ήλιο, θα εξαφανίσει το συνάχι σου πριν χρειαστείς αντιβιοτικά, θα ανάψει τη διάθεσή σου για σεξ και θα σε στηρίξει, όταν νιώθεις ψυχική εξάντληση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανακάλυψαν, ότι οι αθλητές που συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε κόκκινο χρώμα πριν τους αγώνες, αισθάνονται ότι η μυική τους δύναμη αυξάνεται.

Δεν είναι όμως κατάλληλο για τους υπερτασικούς και για όσους έχουν υπερένταση, επειδή επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Όμως, είναι το χρώμα-φάρμακο για χαμηλή ζωτικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Το κόκκινο χαρίζει δύναμη, αλλά και εκνευρίζει. Όταν υπάρχει σε χώρους εργασίας, σε πινελιές ενεργοποιεί, αλλά αν υπάρχει σε μεγάλη έκταση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και τσακωμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Στην καθαρά αρνητική του όψη διεγείρει το φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, οργή.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε παιδικά δωμάτια, γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα και εκνευρισμό.

Τα χρώματα λοιπόν, δεν είναι άνευ σημασίας στη ζωή μας.

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι δε βρίσκονται τυχαία γύρω μας, από το πώς υπηρετούν την υγεία και την ευεξία μας.

Μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι ο οργανισμός μας είναι ένας ικανός χρωματοθεραπευτής, από το πώς μας καθοδηγεί στην επιλογή τους σε κάθε εποχή, αλλά και υπό κάθε συγκυρία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, τα χρώματα δεν θα έπρεπε να μας ντύνουν τυχαία.

Δοκίμασε να εμπιστευθείς το εσωτερικό σου χρωματικό αισθητήριο, αλλά και τις υποδείξεις της φύσης, για να διαπιστώσεις και μόνος σου πόσο αναγεννητική επίδραση μπορεί να έχει αυτή η τακτική στην υγεία και στην ευεξία σου.

Μια δοκιμή, θα σε πείσει.

Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων