ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

Απλοί τρόποι, για να απαλλαγείτε από το ουρικό οξύ

Είναι ένα από τα προϊόντα που παράγονται κατά το μεταβολισμό των τροφών και τη μετατροπή τους σε ενέργεια, μέσα στο σώμα.

Φυσιολογικά, το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το δέρμα με τον ιδρώτα και σε μικρό ποσοστό και από τα νεφρά. Η συγκέντρωσή του στο αίμα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά, προκαλεί ένα είδος δηλητηρίασης στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις (κρίσεις ουρικής αρθροίτιδας), αλλά και κάποιες σοβαρές βλάβες (μεταβολική οξέωση, νεφρολιθίαση).

Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, παρά στις γυναίκες και είναι πιο συνηθισμένο στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

Το να μη μασάμε καλά τις τροφές, κυρίως τις πρωτεϊνούχες, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο ουρικό οξύ, λόγω ατελούς πέψης τους. Επίσης, κάποιες τροφές τείνουν να παράγουν γενικά μεγαλύτερες ποσότητες ουρικού οξέος, συγκριτικά με κάποιες άλλες, ενώ υπάρχουν τροφές, βότανα και συμπληρώματα διατροφής, που βοηθούν στην ταχύτερη απομάκρυνσή του από το σώμα.

Τροφές που το αυξάνουν και πρέπει να αποφεύγονται:

Οστρακοειδή ( π.χ. κυδώνια, μύδια , στρείδια , γυαλιστερές κλπ )

Μαλάκια ( π.χ. καλαμάρια , χταπόδια κλπ )
Όσπρια ( ιδιαίτερα τα φασόλια περισσότερο τα ξερά και λιγότερο τα χλωρά ).          Μπορείτε να τρώτε όσπρια φυτρωμένα που είναι λιγότερο βλαβερά .
Καπνιστά
Παστά
Εντόσθια ζώων
Μικρά ζώα ( γάλακτος )
Σοκολάτα

Ντομάτες

Τροφές που βοηθούν στην απομάκρυνσή του από τον οργανισμό και πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κάθε γεύματος :

Πράσινα λαχανικά και ανάμικτες σαλάτες (ντομάτες σε μικρές όμως ποσότητες), τσουκνίδα (αφέψημα),
Βιταμίνη Β6 σε συνδυασμό με πικολινικό χρώμιο

Γενικά :  – Τρώτε λιγότερο κρέας και θαλασσινά, (το ψάρι επιτρέπεται),και  περισσότερα χορταρικά. Το ιδανικότερο θα ήταν, το 70% κάθε γεύματος να είναι πράσινα ανάμεικτα λαχανικά, καλύτερα σε μορφή ωμής σαλάτας, παρά βρασμένα.

– Φροντίστε να κινείστε αρκετά ώστε να ιδρώνετε σε καθημερινή βάση. Θα νοιώσετε μεγάλη ανακούφιση.

– Από τον κατάλογο των επιβλαβών για την περίπτωση αυτή τροφών, μπορείτε να επιλέγετε κάτι που σας αρέσει πολύ και να τρώτε μέχρι μία φορά την εβδομάδα.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες, στοχεύουν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε καθαρό τον οργανισμό σας από το ουρικό οξύ, χωρίς να χρειαστείτε φάρμακα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πόσο αγαπάτε τον εαυτό σας, ώστε να θέλετε να τον φροντίσετε.

Γιάννα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Σύμβουλος φυσικής υγείας

 

 

 

 

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων