Οι «ασήμαντες ζωούλες» μας;

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο, στάθηκε κάτι που άκουσα τυχαία αυτές τις μέρες, από δημοσιογράφο που σχολίαζε σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό την ανησυχία συμπολιτών μας, για το κατά πόσο το μέτρο ενημέρωσης των αρχών με SMS για την κίνησή μας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά μας.

Ο εν λόγω κύριος λοιπόν, απευθυνόμενος στους ακροατές του, έλεγε υπό τύπου χιούμορ(;): «….Φοβάσαι; Σιγά μη σε παρακολουθούν. Τι να παρακολουθήσουν ρε κακομοίρη ανθρωπάκο, από την ασήμαντη ζωούλα σου; ….» και το σχόλιο συνεχίστηκε στον ίδιο τόνο, τουλάχιστον για 2-3 λεπτά που άκουσα ακόμη…

Ένας άνθρωπος λοιπόν, αποφαίνεται ως Μέγας Κριτής πίσω από ένα μικρόφωνο, για την αξία της ζωής των ακροατών του, ενημερώνοντάς τους ότι «την μέτρησε, την ζύγισε και την βρήκε ασήμαντη»;

Αναρρωτήθηκα, ποιοί άνθρωποι δέχονται να εισπράττουν καθημερινά υποτιμητικές κορώνες, εν είδει κακώς εννοούμενου χιούμορ. Γιατί έμαθα, ότι η εκπομπή του συγκεκριμένου είναι καθημερινή και ότι πάντα σχολιάζει με ανάλογο τρόπο. Σκέφτομαι λοιπόν, ότι για να μπορεί να μιλά ακόμη, σημαίνει ότι έχει μεγάλο κοινό που τον ακούει, αλλιώς θα τον είχε σταματήσει ο ίδιος ο σταθμός.

Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι έχει οποιοσδήποτε δικαίωμα, ή αρμοδιότητα να κρίνει την αξία της ζωής οποιουδήποτε, πόσο μάλλον που δεν είναι καν, ο Δημιουργός του.

Η κάθε ζωή είναι πολύτιμη. Αλλιώς δεν θα υφίστατο. Η φύση δεν κάνει σπατάλες. Ό,τι δεν έχει πλέον αξία όπως είναι, το μετασχηματίζει, ή το αποσυνθέτει. Δεν το θρέφει. Ούτε καν το συντηρεί.

Η απαξίωση, είναι ένα δηλητήριο που σκοτώνει αργά και ύπουλα την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου και ακολούθως, αποδιοργανώνει την προσωπικότητά του και φυσικά, τη ζωή του την ίδια. Μπορεί να τον σκοτώσει στην κυριολεξία, αν τον πετύχει σε ευαίσθητη συναισθηματική, ή νοητική κατάσταση.

Η απαξίωση, ακόμη και τυλιγμένη σε κάτι αποδεκτό, ή ευχάριστο όπως το χιούμορ, παραμένει ένα δηλητηριασμένο μήλο, που προσφέρεται με ένα υποχθόνιο χαμόγελο.

Αλλά, «δεν μπορείς να ελέγξεις τι μεγαλώνει γύρω σου, κοντά σου ή μακριά σου. Μπορείς όμως να ελέγξεις, τι μεγαλώνει μέσα σου».

Η απαξίωση «προσφέρεται» απλόχερα από πολλές μεριές. Το αν θα την προσλάβεις ή όχι, όπως και το αν θα συνεχίσεις να εκτίθεσαι σ’ αυτή ή όχι, είναι καθαρά προσωπική σου επιλογή.

Εσύ τι επιλέγεις;

Γιαννούλα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός – Holistic Life Coach

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείχνε το καλύτερό σου

Υγιής & Ενεργητικός για Πάντα!

Γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, έχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές σήμερα.
Μίλησε μαζί μας

Holistic You © 2023.  Όλα τα Δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα.. Όροι Χρήσης και Προστασία Δεδομένων